TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Englaender Augsburg

In Augsburg in de binnenstad werd op 28-6-2017 een "Erinnerungsband" (herdenkingsband) geïnstalleerd aan het huis van Dr. Paul ENGLAENDER en Hedwig ENGLAENDER

Paul Englaender was geboren op 4-7-1884 in Jarotchin (Polen)
Hedwig Englaender-Steinfeld was geboren op 4-8-1891 in Augsburg.
Hun deportatie naar Auschwitz was gepland op 8-3-1943. Ze pleegden samen zelfmoord op 7-3-1943.

Paul Englaender studeerde tandheelkunde in Breslau en Freiburg en slaagde in 1906 voor zijn staatsexamen. In 1916 begon zijn militaire dienst, in 1918 verzorgde hij als tandarts de kaakblessures in een veldhospitaal.
Na zijn huwelijk kwam hij via zijn schoonfamilie in de hogere sociale kringen en werd hij een gerespecteerd lid van de religieuze gemeenschap.
Door zijn geboorteplaats werd hij beschouwd als een Oost-Jood.
Vanaf 1933 begon in de nazi-staat de boycot van de Joden. SA en SS-ers beletten klanten binnen te gaan in joodse winkels, advocatenkantoren en dokterspraktijken.
Meer en meer werden Joden uitgesloten uit het sociale leven en de sport.
Op 1 april 1933 kwam hij op de zwarte lijst en werd zijn toelating tot de wettelijke ziekte-kostenverzekering ingetrokken. Op 31 januari 1939 verviel zijn vergunning om zijn beroep nog verder uit te oefenen.
Het gezin besloot te emigreren, de kinderen vertrokken naar de VS maar omdat hij als Pools staatsburger werd beschouwd mocht het echtpaar niet samen emigreren.
In 1941 kwam het emigratieverbod voor Joden en bleven ze noodgedwongen in Augsburg waar de repressie van dag tot dag toenam. Ze kregen verplichte namen en moesten een gele badge dragen. Op 7 maart was hun deportatie naar Auschwitz gepland, ze pleegden samen zelfmoord de dag voordien.
(Gedenkbuch-Augsburg)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

48.36932, 10.89626