TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument USS Maine

Het slagschip USS Maine was naar Cuba gestuurd om de Amerikaanse belangen te beschermen tijdens de onlusten die waren uitgebroken in Cuba's onafhankelijkheidsstrijd van Spanje. De Maine en haar zusterschip Texas waren de eerste van een nieuwe klasse geavanceerde Amerikaanse slagschepen.
Op 15 februari 1898 explodeerde het schip in de haven van Havana, waarschijnlijk door een mijn. De werkelijke oorzaak van het zinken is nog steeds onderwerp van discussie, met de mogelijkheid van een brand aan boord, sabotage of een mijn. De publieke opinie gaf Spanje de schuld en dit leidde indirect tot het begin van de Spaans-Amerikaanse oorlog.
Bij de explosie kwamen 246 mannen om het leven en raakten 57 van de 355 bemanningsleden gewond. Omdat Key West de dichtstbijzijnde haven van de Amerikaanse marine bij Cuba was, werden veel van de doden en gewonden hierheen vervoerd.
19 bemanningsleden, waaronder een aantal niet-geïdentificeerden, liggen begraven in Key West Cemetery in de schaduw van een eenzame roeier.
Het wrak van het schip bleef in de haven van Havana tot 1910 toen er een kofferdam omheen werd gebouwd. In 1912, na veel werk om het te kunnen verplaatsen, werd het naar zee gesleept en tot zinken gebracht. Ongeveer 70 lichamen werden geborgen en bijgezet op Arlington National Cemetery. De hoofdmast werd verwijderd en dient als gedenkteken in Arlington.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

24.55658, -81.79602