TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Sudeten-Duitsers Augsburg

In het park in de buurt van de Congreshal staat het gedenkteken voor de Sudeten-Duitsers.

"30000 Sudeten-Duitse
verdrevenen vonden na
1945 in Augsburg
een nieuwe heimat"

Onderaan hangt een kleine plaat :
"Dit rotsblok uit het Boheemse Woud werd in 1979 door het Sudeten-Duitse regionale team
Augsburgstadt geschonken en voor verdere zorg overgedragen aan de stad Augsburg".

De Sudeten-Duitsers waren ongeveer drie miljoen Duitstaligen die tot 1945 in Sudetenland, de grensstreken van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, woonden.
Hitler sleepte hen mee in de tweede wereldoorlog die eindigde met de nederlaag in 1945.
Al van tijdens de oorlog weigerde de Tsjechoslowaakse regering in ballingschap om de Sudeten-Duitsers nog langer als staatsburgers te erkennen, voortaan werden zij beschouwd als vijandige en dus uit te wijzen buitenlanders.
In mei 1945 verklaarde de regering dan ook dat de grote overwinning op de Duitsers gebruikt zou worden om een grootschalig nationaal offensief te lanceren en het grensgebied te zuiveren van de Duitsers.
Ruim 240.000 Sudeten-Duitsers werden verjaagd. Velen werden vermoord tijdens openlijke bloedbaden of stierven van uitputting tijdens de dodenmarsen en in de kampen.
In Aussig werden in juli 1945 honderden Duitse arbeiders, vrouwen en kinderen van de Elbebrug de beek in geduwd en in het water doodgeschoten. Duizenden werden veroordeeld als oorlogsmisdadigers en ofwel gedood ofwel gebruikt voor dwangarbeid.

In het Wittelsbacher Park herinneren enkele gedenkstenen aan deze gebeurtenissen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

48.359605, 10.88843