TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

C.S.S. Hunley Replica

CSS Hunley (of H.L. Hunley), genoemd naar zijn uitvinder Horace Lawson Hunley, was een vroege onderzeeër die wordt beschuldigd van het eerste tot zinken brengen van een vijandelijk vaartuig (USS Housatonic) door een dergelijk vaartuig.
Het schip had een zeer kort en tragisch leven, het werd te water gelaten in juli 1863 en ging verloren op 17 februari 1864. Ze had een bemanning van 8 man, maar zonk helaas drie keer in haar korte leven met het verlies van 21 bemanningsleden waaronder de uitvinder. Tijdens een proefduik op 29 augustus 1963 zonk ze voor de eerste keer met het verlies van 5 bemanningsleden. Op 15 oktober 1863 zonk ze voor de tweede keer met het verlies van alle 8 bemanningsleden, inclusief de uitvinder. Nadat ze op 17 februari 1864 de USS Housatonic had aangevallen en tot zinken had gebracht, verdween ze, waarschijnlijk doordat ze zich in de nabijheid van de explosieve lading bevond. Pas in 1995 werd ze gevonden door een expeditie onder leiding van auteur Clive Cussler. Ze werd teruggevonden in 2000 en wordt nu tentoongesteld in North Charleston in een grote watertank.
De bemanning van de derde schipbreukeling werd geborgen en kreeg op 17 april een Confederate Military Funerals op Magnolia Cemetery. Tienduizenden volgden de stoet van Charleston naar Magnolia Cemetery, met kleurenwachten van alle 5 de takken van het Amerikaanse leger en meer dan 6000 militaire re-enactors en 4000 burgers in klederdracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

32.78936, -79.93571