TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Milmort

Op de gemeentelijke begraafplaats bij de Sint Hubertuskerk van Milmort bevindt zich een monument voor de omgekomen soldaten uit Milmort tijdens de 1e wereldoorlog.

Het monument herdenkt

DEVROYE Lambert, 38 jaar, soldaat, op 3 maart 1919 gestorven aan opgelopen verwondingen.

HERMESSE Armand, 25 jaar, Luitenant bij het 14e linieregiment, overleden op 3 oktober 1918 in het hospitaal van Hoogstade (West-Vlaanderen) ten gevolgen van 2 kogels in zijn been. Na de oorlog werd hij in 1920 in zijn woonplaats Milmort begraven

STASSART René, 20 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment. hij was eerst ingezet nabij het Fort van Barchon, nadat het fort gevallen was en hij zich met de troepen had teruggetrokken werd hij opnieuw ingezet bij Aerschot en later bij de slag om Haacht (tussen Brussel en Antwerpen), waar hij op 12 september 1914 aan zijn arm gewond raakte. Zijn arm moest worden geamputeerd, waarna hij aan de gevolgen overleed op 16 september 1914. Onder zijn kameraden was hij zeer geliefd wegens zijn onverschrokken moed. Hij was eerst begraven te Antwerpen. Na de oorlog werd hij op 2 oktober 1921 herbegraven in zijn woonplaats Milmort.

SAUVEUR Henri, 28 jaar, soldaat bij het 14e linie regiment, op 15 november 1918 (4 dagen na de wapenstilstand) overleden aan de gevolgen van waarschijnlijk de Spaanse Griep (dubbele longontsteking) in gevangenschap te Duitsland. (Zie ook foto 4, gezien de emblemen op zijn kraagspiegel was hij lid van het militair muziekkorps van het 14e linie regiment.)

ALLART Armand, 29 jaar, soldaat bij het 12e linie regiment, op 6 augustus 1914 gesneuveld te Milmort.

CHARLIER Emile, 21 jaar, soldaat bij het 12e linie regiment, op 6 augustus 1914 gesneuveld te Milmort.

JEORIS Jean, 28 jaar, soldaat bij het 12 linie regiment, op 6 augustus 1914 gesneuveld te Milmort.

Aan de zijkant van het monument zijn later nog 4 namen aangebracht;

DENIS Albert, geen verdere gegevens bekend

VIELVOYE Jacques, geen verdere gegevens bekend

FABRÉ Adolphe, geen verdere gegevens bekend

FABRÉ Antoine, geen verdere gegevens bekend

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://wardeadregister.be