TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wrakken USS Housatonic & CSS Hunley

Het Confederate States Ship (C.S.S.) H.L. Hunley, genoemd naar de uitvinder Horace Lawson Hunley, was een vroege onderzeeër die gebruikt werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en staat te boek als de eerste gevechtsonderzeeër die een vijandelijk oorlogsschip tot zinken bracht. Ze werd gebouwd in Alabama in 1863 en werd per spoor overgebracht naar Charleston voor proefvaarten op 12 augustus 1863. Op 29 augustus 1963 zonk ze met het verlies van 5 bemanningsleden. Ze werd weer boven water gehaald en zonk opnieuw met verlies van alle bemanningsleden inclusief haar uitvinder. Op 17 februari 1864 voer ze uit en bracht ze de USS Housatonic tot zinken, die een blokkade uitvoerde in de buitenhaven van Charleston, met behulp van een torpedo. Nadat de torpedo tot ontploffing was gebracht zonk de Housatonic met het verlies van 5 levens. De Hunley verdween ook na de aanval en werd waarschijnlijk tot zinken gebracht door de nabijheid van de explosie. In 1995 werd het wrak door een expeditie onder leiding van de schrijver Clive Cussler gelokaliseerd. Het werd vervolgens opgegraven en wordt nu tentoongesteld in het Warren Lasch Conservation Centre in Charleston. De stoffelijke resten van de bemanning van Hunley werden op 17 april 2004 bijgezet in Charleston's Magnolia Cemetery met volledige eerbetoon aan de Confederatie. Een menigte van tienduizenden mensen was aanwezig met naar schatting 6.000 re-enactors en 4.000 burgers in historische kleding,
USS Housatonic werd als Screw Sloop of War te water gelaten op 20 november 1861 en kreeg de opdracht op 29 augustus 1862.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

32.75351, -79.83485