TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Focke-Wulf Fw 190 A-6 "Grüne 2"

Op deze plaats is op 6 maart 1944 de Focke-Wulf Fw 190 A6 "Grune 2" neergestort. Het hier geplaatste informatiebord herinnerd aan deze gebeurtenis en het omgekomen bemanningslid.

Het toestel was een éénzitter en werd gevlogen door Pilot Flugzeugführer Unteroffizier Alfred Roth, 3./Fl.Ausb.Rgt. 43, Nr. 644 Luftwaffe, geboren 11-08-1921.

Op 6 maart 1944 voerde de Amerikaanse Luchtmacht vanuit Engeland haar eerste grote luchtaanval uit op de industriegebieden bij Berlijn, "The Big City" (zoals de stad werd genoemd) en Genshage. Met 730 bommenwerpers, waaronder de viermotorige Boeing B-17 Flying Fortresses en de viermotorige Consolidated B-24 Liberators en een jagersescorte van 800 Amerikaanse P-47’s jagers ter bescherming, namen aan de aanval deel.

Luftwaffe-jagers vielen de bommenwerpers stroom aan. Zo ook Fw 190-jagers, waaronder het Jagdgeschwader 300 dat vanaf Deelen was vertrokken en waar Alfred Roth er één van was. De Piloot First Lieutenant B. Hill van de 355th Fighter Group USAAF, die met een P-47 Republic Thunderbolt vloog vanaf RAF Steeple Morden, Hertfordshire, Engeland, claimde de Focke-Wulf Fw 190 A-6 van Unteroffizier Alfred Roth te hebben neergeschoten. Alfred Roth, kwam bij de crash om het leven.

Zoals gebruikelijk was werden omgekomen bemanningen bij hun basis begraven, als daar de gelegenheid voor was. Zo ook Alfred Roth, hij werd begraven op begraafplaats Ehrenfriedhof Zijpendaal in Arnhem bij Deelen en later herbegraven in Ysselstein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Han Siemerink
  • Foto's: Han Siemerink

Gerelateerde boeken

Hitler's Luftwaffe