TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Jourdan Limoges

"Au Maréchal Jourdan
Général en chef
des armées
du nord
de la moselle
de sambre et meuse"

Het standbeeld van Jean-Baptiste Jourdan (1762-1833), werd ingehuldigd in 1860.
Het is een bronzen beeld van de hand van beeldhouwer Louis Valentin Élias Robert.
Het toont de maarschalk ten voeten uit, gedrapeerd in zijn jas, klaar om zijn zwaard te trekken.

Jourdan nam in april 1778 dienst als soldaat en had in zijn militaire loopbaan een hele reeks rangen en onderscheidingen: soldaat, kapitein, luitenant-kolonel, brigadegeneraal, generaal-majoor … Hij was betrokken bij diverse oorlogen en campagnes.

Het monument vermeldt specifiek Jourdan als opperbevelhebber van het leger van de Ardennen en het leger van de Moezel. Hij voerde in maart 1794 het bevel over deze twee legers en de rechterkant van het Leger van het Noorden dat zich op 8 juni 1794 aan de Samber verzamelde. Hij was de architect van de overwinning van Fleurus, waarbij voor het eerst militaire ballonvaarders werden ingezet.

Vanaf 1800 speelde zijn verdere carrière zich voornamelijk af in Italië, waar hij in dienst van Joseph Bonaparte benoemd werd tot gouverneur van Napels. Vervolgens ging hij naar Madrid waar hij naast gouverneur ook stafchef van het leger werd.
Jourdan ging met pensioen in 1813 en keerde in 1814 weer in dienst als senior commandant van de 14de en 15de militaire divisies in Rouen.
Hij stierf op 23 november 1833 en werd begraven in de Caveau des Gouverneurs van het Hôtel National des Invalides.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

45.831836, 1.264011