TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schaduwvliegveld B84 De Rips

De Duitse Luftwaffe gebruikte tijdens de 2e wereldoorlog, met als doel haar vliegtuigen te verspreiden en zo te beschermen tegen geallieerde luchtaanvallen. Deze zogenaamde schaduwvliegvelden lagen in de omgeving van grote vliegvelden (in dit geval Fliegerhorst Volkel). Op deze plaats, bij het dorp De Rips werd in juni 1944 door ongeveer 200 tewerkgestelde Nederlandse arbeiders een dergelijk vliegveld aangelegd. Het was in augustus 1944 klaar maar is vanwege de naderende bevrijding nauwelijks door de Duitsers gebruikt.

Na de bevrijding van De Rips in september 1944 werd het vliegveld door de Engelse Genie omgebouwd tot een ALG (Advanced Landing Ground) met als codenaam B84 en in gebruik genomen door de met Spitfires uitgeruste Canadese 126 Wing.

Vanaf hier werden in korte tijd 568 vluchten uitgevoerd maar na al een week bleek dat het vliegveld vanwege het ontbreken van drainage bij slecht weer onbruikbaar was. De toestellen werden verplaatst naar Volkel en het vliegveld diende alleen nog als noodlandingsplaats.

Na de oorlog kreeg het gebied haar agrarische bestemming terug en is er van het vliegveld niets meer terug te vinden.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)