TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Romsée

Op de begraafplaats van Romsée bevinden zich vijf graven van in de 1e wereldoorlog omgekomen militairen afkomstig uit Romsée.

Vijf militairen liggen in gelijke graven naast elkaar begraven;

THONON Jean-Joseph, 33 jaar, soldaat, gestorven door granaatscherven te Boezinge (West-Vlaanderen) op 27 augustus 1918. Eerst begraven op de begraafplaats van West-Vleteren. Op 17 september 1921 herbegraven in Romsée.

MATHIEU Fernand, 31 jaar, korporaal bij de Genie, gestorven aan griep en longontsteking (waarschijnlijk als gevolg van de epidemische Spaanse griep die ook onder soldaten flink toesloeg) op 3 november 1918. Eerst begraven te Brugge, op 7 september 1921 herbegraven in Romsée.

TONKA Gilles, 28 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment, gesneuveld te Oostkerke (West-Vlaanderen) op 10 oktober 1915. Eerst begraven te Adinkerke, op 12 mei 1921 herbegraven in Romsée.

LALLEMAND Gregoire, 25 jaar, soldaat bij het 18e linieregiment, overleden in het hospitaal van Beveren-aan-den-Yzer (West-Vlaanderen) aan opgelopen verwondingen van een kogelschot te Langemark op 10 mei 1918.

SAUR David, 24 jaar, soldaat, overleden op 29 juni 1916 door een noodlottig ongeval in de steekkoolmijnen te Spekholzerheide (Kerkrade) tijdens werkzaamheden gedurende zijn internering in Nederland. Op 7 oktober 1923 herbegraven in Romsée.

en een apart graf voor

LECLUSE Julien, 27 jaar, overleden op 28 februari 1920. Zeer waarschijnlijk is hij als gevolg van opgelopen verwondingen/ beschadigde longen door stijdgas later alsnog overleden. Op zijn graf is namelijk een gedenkplaat aangebracht namens de officieren, onderofficieren en soldaten van het 38e bataljon van het 3e artillerie regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://bel-memorial.org
  • https://wardeadregister.be