Dit monument en deze herinneringstuin herdenken de meer dan 5.000 Nieuw-Zeelanders die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Tijdens de oorlog dienen meer dan 100.000 Nieuw-Zeelanders overzee, op een bevolking van amper 1 miljoen. Tegen het einde van de oorlog worden ongeveer 59.000 verliezen geteld, waaronder 18.000 doden die nooit meer naar huis zullen terugkeren.
Op 12 oktober 1917 worden 846 Nieuw-Zeelanders gedood in deze omgeving, tijdens een aanval op Bellevue Spur, een hoogte aan de rand van het gegeerde Passendale. Tegen het einde van de dag loopt het aantal verliezen, doden, gewonden en vermisten, op tot meer dan 2.700. Deze datum wordt gezien als de ‘zwartste dag’ in de militaire geschiedenis van Nieuw-Zeeland.
Deze verliezen worden in deze tuin voorgesteld door 846 bronzen in beton gelegde schijfjes en 2.700 gaatjes die de herdenkingszuil doorboren. De willekeurige verspreiding van de schijfjes en gaatjes staan symbool voor de chaos tijdens de oorlog en de zware impact die het had op zoveel mensen. De materialen die werden gebruikt in de verhardingen vertegenwoordigen de belangrijkstee eilanden van Nieuw-Zeeland. Het Timaru-basalt staat voor het Zuidereiland terwijl het Maungaturoto-aggregaat, de kiezeltjes in het beton, afkomstig IS van het Noordereiland.
De sterke vooroorlogse band tussen Nieuw-Zeeland en België is tijdens de Eerste Wereldoorlog alleen maar groter geworden. Families en gemeenschappen in heel Nieuw-Zeeland zetten zich tussen 1914 en 1920 met hart en ziel in voor het Belgisch volk door voedsel, geld en kledij in te zamelen voor de vele families die door de oorlog worden getroffen. Een vertegenwoordiger van de Belgische regering verklaarde over de Belgian Relief Fund : "Dit wordt zo zeer geapprecieerd door mijn lijdende landgenoten en zal voor altijd door hen worden herdacht".
In naam van alle Nieuw-Zeelanders die hier streden en de moeders en vaders van ons vreedzame, verre land waarvan de zonen voor altijd in Belgische grond liggen, dragen wij deze tuin op aan hun herinnering en aan de vrede.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!