Deze herdenkingstuin gedenkt de Australiërs die de verschrikkingen van het slagveld hebben ondergaan. Gelegen in het voormalige slagveld van Passendale brengen de tuin en het kunstwerk hulde aan zij die hier vielen en vaak in anonieme graven liggen.
De komvormige structuren van het kunstwerk, die werden gebaseerd op een brodiehelm, verwijzen naar de met water gevulde kraters in het verwoeste landschap. Het kunstwerk verbeeldt de fragiliteit van het leven en de vele levens die werden opgeofferd. Het gebruik van glas is een verwijzing naar de prominente rol die Australië innam op het gebied van glasproductie tijdens WOI. In het glas zijn kleine koperen bolletjes ingewerkt die werden gerecupereerd uit e-waste. Op die manier gedenken we de levens van mede-Australiërs die werden meegesleurd in de wereldbrand die de Eerste Wereldoorlog was. We houden hun nagedachtenis in ere als een waardevol en relevant signaal in het licht van onze toekomst.
De kleuren van het kunstwerk en de tuin symboliseren het natuurlijke hart van Australië. De kommen doen denken aan waterpoelen in de rotsen in de woestijn. De onderbeplanting en de mulchlaag in de tuin verwijzen naar de gemengde zones in de Australische regio’s, van de barre woestijnen van South-Australia en het Nothern Territory, tot De weelderige graslanden, verspreid over heel Australië. Deze planten zitten barstensvol leven, maar de krater die ertussen is gevormd staat symbool voor de destructieve kracht van de oorlog en hoe die het landschap openrijt. Dit alles vormt een herinnering aan de onvoorstelbare ontberingen die onze mannen en vrouwen tijdens de oorlog te verduren kregen opdat onze natie kon bloeien.
"Misschien wordt op een dag alles duidelijk
Wanneer we de Diggers ontmoeten aan de andere kant.
Dan ontdekken we de reden voor Pozières
En kennen we het doel van Passchendaele
Fragment uit "Pozières and Passchendaele" in " Carry on! : the traditions of the A.I.F." geredigeerd door C. Longmore, uitgegeven in Perth, Imperial Printing Company 1940.
Met dank aan het Australische Department of Veterans’ Affairs, Kunstenaar Tracey Johnson; Glasproductie Patrick Wong; E-Waste Beads University of New South-Wales; Tuinarchitect Phillip Johnson; Grafische ontwerper en projectmanager Balarinji
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!