Op de Algemene Begraafplaats van Varsseveld zijn meerdere Nederlandse oorlogsgraven:
- Oswald Reinhold Wilhelm Assmann (verzetsstrijder) 9 mei 1887 / 2 maart 1945
Bij een inval in Assmannns woning op 20 februari 1945 worden Oswald Reinhold Wilhelm Assmann en Jan de Vries opgepakt na de ontdekking van gestencilde bulletins en materiaal om die te produceren. Samen met 44 anderen zijn ze op een perceel van de boerderij van de familie Kraaijenbrink te Varsseveld gefusilleerd als represaille voor de liquidatie van vier Duitse militairen. Hun namen staan op monumenten aan de Rademakersbroek en de Prinses Irenestraat in Varsseveld.
- Gerrit Johan Brusse (verzetsstrijder)
Geboren op 21 juni 1922 te Varsseveld. Overleden op 18 augustus 1945 te Lichtenvoorde.
Ziektes en verzwakt aan ontberingen, opgelopen in concentratiekampen in Duitsland.
- Jan Dukel (burgerslachtoffer), uit Varsseveld, omgekomen op 29 maart 1945.
Jan Dukel werd gedwongen tewerkgesteld bij de Todt. Hij was op weg van Etten naar Varsseveld, toen hij op 29 maart 1945 in de buurt van de Rabelinkstraat door een Engelse granaat werd getroffen. Jan Dukel werd 26 jaar.
- Dirk Beers, Korporaal bij de 3-II-26 R.I., hij sneuvelde op 10 mei 1940 in Katwijk.
‘Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden in het gevecht bij Mook op 10 mei 1940, door zich vrijwillig beschikbaar te stellen om een officier van gezondheid te halen en daartoe onder hevig vijandelijk artillerievuur een afstand van 400 meter heen en terug af te leggen. Sneuvelde daarna met vijf anderen bij de verdediging van de rivierkazemat zuid’.
- Josiena Dedrica Anna Tenkink
Josiena Dedrica Anna Tenkink staat met een aantal mensen buiten te kijken naar vliegtuigen die over komen. Ze hebben niet in de gaten dat de aanval in hun buurt zal plaats hebben. De vliegtuigen laten een aantal splinterbommen vallen waarbij de 25 jarige Josiena Dedrica Anna Tenkink om het leven komt.
- Riki, Gertje Kobes en Wimken Reimes
Omgekomen te Sinderen, donderdag 22 februari 1945.
- Derkje Kerkhof, Derk en Berendina Braak
Op 23 maart 1945 ‘s avonds tussen half tien en half elf werden er ongeveer elf bommen op Westendorp gegooid. Het huis van E. Kerkhof werd getroffen en het tweejarige dochtertje Derkje Adolfine kwam hierbij om het leven.
Ook het huis van B.J. van Braak werd getroffen. Het zoontje Derk, 15 jaar oud, en het dochtertje Berendina Catharina, 11 jaar oud, kwamen hierbij om het leven.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!