TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Rehabiltatie Salomon Walvis

Op 10 april 2018 is hier een monument ter rehabiltatie van de Joodse Amsterdammer Salomon Walvis geplaatst. Walvis was met zijn gezin in Horst ondergedoken en werd op 15 juli 1944 op deze plaats door leden van de Raad van Verzet geliquideerd.

Hij werd zoals later onterecht zou blijken, verdacht een gevaar te vormen voor de illegaliteit. Pogingen om hem na 5 mei 1945 vrij te pleiten liepen op niets uit. Zijn lichaam wordt aanvankelijk op de plaats van de liquidatie begraven en in 1948 op de Joodse begraafplaats in Diemen herbegraven.

Op initiatief van het Comité Herdenking 4 mei Horst is opnieuw onderzoek gedaan waarop eindelijk na meer dan 70 jaar rehabilitatie volgt en wordt behalve het plaatsen van dit monument ook zijn naam op het Oorlogsmonument van Horst aangebracht.

De rehabilitatie blijft voor sommige nabestaanden van plaatselijke verzetsleden controversieel. De Gemeente Horst blijft echter van mening dat de deze op terechte gronden heeft plaatsgevonden.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)