TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CS 25 Remouchamps

Dit is bunker CS 25 gelegen in de sector Comblain-Sougné.

De bunker maakt deel uit van van de 1e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 1 (PFL 1). Hij is gebouwd in de jaren 30.

Dit is een zeer aparte bunker, die voorzien is van een tankkoepel. Daar zijn er in gehele PFL slechts twee van aangelegd. Beide in de sector Comblain-Sougné (CS 25 en CS A5 bis in Remouchamps). Ook werden er 13 van deze bunkers aan de Belgische kust gebouwd.

De koepels zijn van het type APX-2B (zie foto 3) en zijn afkomstig van de Renaultfabriek in Frankrijk. De koepel was uitgerust met een 47mm antitank kanon en een mitrailleur. Zoals bij een tank kon ook deze koepel 360 graden draaien. De bunkers was daarvoor uitgerust met een electromotor en als een van de weinige bunkers ook aangesloten op het electriciteitsnet. Binnen 2 minuten kon de koepel 360 graden draaien. Was de electriciteit uitgevallen dan kon met 200 omwentelingen via een krukas de koepel alsnog 360 graden gedraaid worden.

De koepel is van 25 mm dik plaatstaal en heeft een gewicht van 1.650 kg. Aan de bovenzijde bevond zich een luik en aan de achterzijde bevond zich een dubbel luik. Deze luiken alsmede het kanon zelf zijn verdwenen.

De toegang van deze bunker lag zo'n 4 meter verderop (zie foto 1). Via deze schacht kom men via een ladder afdalen. De bunker bestond uit 5 ruimtes. De schacht (toegang), een centrale rustruimte van 3 bij 2 meter die was uitgerust met een ventilator, de toegangsruimte tot de tanktoren (met ladder) de gevechtsruimte met koepel en een kleine ruimte ook onder de gevechtsruimte waarin de lege hulzen werden opgevangen. De bunkers was uitgerust met met twee deuren. De toegangsdeur was een zogenaamde lammellendeur (zie bunker SB 9 foto 4, voor een voorbeeld van zo'n deur), de deur naar de geschutsruimte was van plaatstaal en hermetisch dicht om zo geen rookgassen naar de centrale ruimte te laten ontsnappen.

De bemanning van 5 soldaten had ook een apart wachtgebouwtje tot zijn beschikking. Deze lag een aantal meter hogerop.

De muren en het plafond van een gewone PFL-bunker waren 1,30 m dik en van gewapend beton. Deze bunkers moesten de inslag van een 150 mm granaat kunnen weerstaan. Het is niet bekend of dit type bunker dezelfde soort dikke muren had.

Buiten staan nog steeds verschillende afrasteringspalen met het originele prikkeldraad uit de jaren 30 dat het militaire perceel afbakende.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • -La Position Fortifiée de Liège, Les abris de la PFL 1, Coenen & Vernier