TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

US 1ste Division Monument Vigneulles-lès-Hattonchâtel

Een groot monument ter ere van de soldaten van de 1ste Infantry Division die in het gebied zijn omgekomen tijdens de Slag om St. Mihiel in WO1.
Een grote stenen zuil met daarop het beeld van een adelaar en aan drie zijden ingelegd met bronzen plaquettes waarop de namen van de slachtoffers, 98 soldaten van de Eerste Divisie lieten het leven.

De Slag bij Saint-Mihiel was een veldslag die tussen 12 september tot 15 september 1918 werd uitgevochten tussen Duitse troepen enerzijds en aanvallende Amerikaanse en Franse troepen anderzijds.
Het stadje Saint-Mihiel, gelegen aan de Maas, was sinds september 1914 door de Duitsers bezet en vormde toen een uitstekend punt in de frontlijn. Pas na vier jaar ondernamen de geallieerden een aanval op dit gebied.
De aanval was gepland door de Amerikaanse generaal John J. Pershing. Hij wilde de terugtrekkende Duitsers onder generaal Georg von der Marwitz aanvallen zolang hun artillerie niet opnieuw geïnstalleerd was. De Amerikanen hoopten door te breken en de vestingstad Metz te veroveren. De Amerikaanse luchtmacht, toen nog de United States Army Air Service, kreeg in het offensief een belangrijke rol.
De 10 Duitse divisies van het Vijfde Leger en een Oostenrijks-Hongaarse divisie werden aangevallen door 14 divisies van de American Expeditionary Forces en 4 Franse divisies
De geallieerden zetten 3000 stukken geschut, 1481 vliegtuigen en 419 tanks in.
Bij deze gevechten vielen aan beide zijde veel doden en gewonden te betreuren
Het offensief was een gedeeltelijk succes, de Duitsers werden teruggeworpen maar zij konden zich weer ingraven. De Amerikanen konden niet doorbreken tot Metz.
De Amerikanen eerden hun veteranen met een gesp met de vermelding "St-Mihiel". Deze mocht op het lint van hun Overwinningsmedaille worden gedragen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

48.978317, 5.715196