TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Duitse Begraafplaats Vigneulles-lès-Hattonchâtel

De Duitse begraafplaats "Viéville-sous-les-côtes", gelegen achter de dorpskerk, herbergt de graven van 1.179 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.
De Duitse militaire begraafplaats Viéville werd in november 1914 aangelegd door de achterhoede van de 33ste Reserve Infanterie Divisie. Het ontving voor het eerst de doden van deze divisie tijdens de gevechten om de hoogten van de Maas ten westen van Viéville.
Later begroeven ook andere divisies die hier betrokken waren hun doden op deze begraafplaats. Beeldhouwers die als soldaten dienden, creëerden het monument in 1915.
Bovenaan staat de tekst : "Diesem die in Friedhofe ruhen zum gedenken" ("Om deze die op de begraafplaats rusten te gedenken"). Op sommige delen staan namen vermeld.
Het monument werd tijdens de gevechten in de zomer en herfst van 1918 zwaar beschadigd en aan het einde van de oorlog door de Franse autoriteiten herbouwd, in een iets groter formaat.

Na het sluiten van de Duits-Franse Oorlogsgravenovereenkomst van 19 juli 1968 kon de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge - financieel gesteund door de Federale Regering - het definitieve ontwerp van de Duitse militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk uitvoeren. De begraafplaats werd heraangelegd en de grafstenen werden grondig gerestaureerd en/of vervangen.
Een beeldhouwer voerde uitgebreide restauratiewerken uit aan het centrale monument, dat, naast de oorlogsschade en door de slechte kwaliteit van het gebruikte steenmateriaal, aanzienlijke tekenen van verval vertoonde.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

49.003077, 5.6873361