TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - De puinhopen van Meijel (#18)

De puinhopen van Meijel

Hoe meet je oorlogsellende? Via dodelijke slachtoffers. Meijel telde er honderden. Soldaten én burgers. Gewonden: idem. Materiële verliezen: in het vredige buitengebied waar u nu staat, verloren de Amerikanen op 27 en 28 oktober 1944 in het strijdgewoel 49 tanks. Dat is méér dan de geallieerden er gezamenlijk verloren tijdens de tiendaagse tankslag om Overloon! In Meijel moesten de Schotse verliezen er nog bij opgeteld worden. Toen die op 2 november hun 'Slag om Meijel' begonnen, vlogen ook hun tanks 'de een na de ander' de lucht in.
Puinhopen? In Meijel werd méér dan de helft van de boerderijen verwoest; van de 480 panden werden er 75 totaal vernield; 46 onherstelbaar; 95 raakten zwaar beschadigd; 194 licht beschadigd; 69 panden liepen glas- en pannenschade op. Helemaal plat: de 'kathedraal van de Peel', de trots van het dorp. Zo ook de molens.
Dan de plunderingen: 72 van de 178 paarden gestolen, 319 van de 607 koeien, 793 van de 1156 varkens. Ook werden er vlak voor de bevrijding nog tientallen mannen als dwangarbeiders meegenomen naar Duitsland.
Misschien dat dit tot de verbeelding spreekt: pop 14 november lag Meijel drie uur lang onder trommelvuur. 400 stuks geschut voerden al die tijd 2.000 schoten per minuut op het dorp af. De BBC meldde dat 'sinds de strijd in Normandië de slag bij Meijel de hevigste is' De wederopbouw - vooral op eigen kracht - zou jaren duren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen (1, 3), G.J. Wouters (2)