TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CS 15 Aywaille

Dit is bunker CS 15 uit de sector Comblain-Sougné van de 1e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 1 (PFL 1).

Dit was de laatste sector van de PFL 1. Deze sector liep in het westen over naar sector Sougné-Becco (SB). Sector CS bestond uit 31 bunkers ten zuiden en westen van het ooit geplande maar nooit gebouwde Fort de Sougné-Remouchamps.

Bunker CS 15 ligt slechts op 150 m van bunker CS 14 aan de rivier de Amblève. Samen bewaakten deze bunkers de rivier en de kleine stad Aywaille. Deze bunker wast in tegenstelling tot bunker CS 14 uitgerust met een machinegeweer. De balustrade bovenop de bunker is origineel zo aangebracht. Het was ter camouflage zodat de bunker op een terras aan de Amblève zou lijken. De bunker is niet toegankelijk. Op foto 4 is de geschutsopening zichtbaar aan de zijkant.

Foto 5 laat de bunkers CS 14 en 15 zien vanaf de overkant van de Amblève.

De muren van de bunkers uit de PFL-linie zijn 1,3 meter dik gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten.

De bunkers zijn gebouwd begin jaren dertig.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski