TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CSY Sougné-Remouchamps

Dit is bunker CSY uit de sector Comblain-Sougné van de 1e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 1 (PFL 1).

Dit was de laatste sector van de PFL 1. Deze sector liep in het westen over naar sector Sougné-Becco (SB). Sector CS bestond uit 31 bunkers ten zuiden en westen van het ooit geplande maar nooit gebouwde Fort de Sougné-Remouchamps.

Bunker CSY is tegen een rostwand aangebouwd aan de rand van een bosgebied. De bunker moest de weg vanaf het dorp Remouchamps bewaken. De bunker beschikt nog over het originele affuit (foto 4) voor de mitrailleur. Ook is in deze bunker een granaatgoot aanwezig voor nabijheidsverdediging. Door een granaat door de trechter achter het luikje (foto 5) te gooien, viel de granaat aan de buitenzijde voor de bunker naar buiten. Ook is het originele houten plankje nog aanwezig waarop een een werktuig kon worden geklemd waarmee patronengordels voor de mitrailleur mee gevuld kon worden.

De muren van de bunkers uit de PFL-linie zijn 1,3 meter dik gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten. Ze zijn gebouwd begin jaren dertig.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski