De Slag om Meijel
Van alle dorpen in de zuidelijke Peel heeft Meijel tijdens WOII het meeste geleden. De oorlog drukte op allerlei manieren een stempel.
In 1939 werden er bij de mobilisatie ca. 1.000 militairen van de regimenten 27.RI en 30.RI van de Peeldivisie ingekwartierd om de Peel-Raamstelling op te bouwen en te bemannen.
Op 3 oktober 1939 noteerde Meijel een van de allereerste oorlogsslachtoffers van het land. Door een detonerende mijn kwam geniesoldaat J.L. Simons (22) uit Swalmen om het leven.
Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen werden in Meijel gevechten op grote schaal verwacht. De bevolking werd op voorhand geëvacueerd naar Asten en Deurne. Maar aangezien de Peel-Raamstelling al snel moest worden verlaten, viel er nauwelijks een schot.
Des te destructiever pakte in de kille en natte herfst van 1944 de bevrijding uit. Weer moesten de inwoners van Meijel op de vlucht, nu vanwege eindeloze schermutselingen en een massale tegenstoot van de Duitsers richting Asten en Deurne. Meijel bleef twee lange maanden frontgebied.
Toen de laatste Duitser was verdreven, bleek het dorp veranderd in één rokende puinhoop.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!