TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Via Dolorosa Visé

Naast het gemeentehuis (foto 4 en 5) van de stad Visé staat een bijzonder monument van gestapelde 75mm granaten uit de 1e wereldoorlog. Bovenop bevindt zich een "varkensstaart" eveneens uit de 1e wereldoorlog. Het monument was dan ook voorzien van prikkeldraad als herinnering aan de rijen prikkeldraadversperringen voor de loopgraven, maar het prikkeldraad is helaas verdwenen.

De 36 gestapelde granaten (blindgangers waarvan de ontsteking is verwijderd) geven de herdenking van 100 jaar van het begin van de 1e wereldoorlog voor België aan. Op bijgevoegde beschrijving worden de steden en dorpen genoemd die het zwaarst te lijden hebben gehad tijdens de opmars van de Duitse troepen. Het project is vernoemd naar de 'Via Dolorosa', de weg van het lijden.

'Via Dolorosa' was een project dat door heel België liep en waar in 2014 in diverse gemeenten monumenten werden geplaatst. Het volgt de eerste oorlogsmaanden voor België van Gemmenich tot het front in de Westhoek, waar het Belgisch leger tot het eind van de oorlog achter de rivier de Yser standhield.

Eenzelfde monument als in Visé is bijvoorbeeld geplaatst nabij de rivier de Dender in de stad Aalst (Oost-Vlaanderen).

Gemmenich 4 augustus 2014, de plaats waar de Duitsers de Belgische grens overschreden. Hier bevindt zich eveneens een monument vernoemd naar Via Dolorosa.

Visé, 4 augustus 2014, de stad die nagenoeg geheel werd verwoest toen de Duitse troepen via een omtrekkende beweging de stad Luik via de andere zijde van de Maas wilde aanvallen.

Au fil de l'yser (langs de rivier de Yzer), 17 oktober 1914, de plek in de Westhoek waar het Belgisch leger zich achter de de Yzer had teruggetrokken en waar gedurende de oorlogsjaren zwaar gevochten werd in de loopgraven.

Mons (Bergen), waar het British Exepedionary Force (BEF), het Belgisch leger te hulp schoot, maar een zware nederlaag leed en zich moest terugtrekken tezamen met de Belgen naar het westen.

Zonnebeke, de plek waar de Duitsers hun slotoffensief op de stad Ieper inzette, maar hun opmars vastliep. Al waren er al Duitse verkenners in Ieper geweest, zij hadden de stad later weer verlaten. Toen ze later met de hoofdmacht alsnog door Ieper wilde doorstoten, was het te laat. Ieper werd zwaar verdedigd door de Britten en de Belgen.

Comines, Warmeton (Ploegsteert), de plek waar het winteroffensief vastliep en waar het 'kerstbestand' met de Duitsers werd gevierd.

Diksmuide, een dorp aan de Yser eveneens in de Westhoek waar gedurende de oorlogsjaren zwaar gevochten werd. Het dorp lag in de frontlinies en werd zwaar beschadigd. Veel Belgische soldaten, Vlamingen en Walen lieten hier het leven voor de verdediging van hun vaderland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.wo1.be/nl/nieuws/46512/via-dolorosa-volgt-de-eerste-oorlogsmaanden