Peel-Raamstelling (De Vossenberg)
De moerassige Peel is sinds mensenheugenis een natuurlijke barrière tussen Brabant en Limburg. In dat moeras liggen een paar natuurlijke verhogingen die ooit van strategisch belang waren. Zo'n plek is ook de Vossenberg, grondgebied van de huidige gemeente Peel en Maas (Meijel).
Vanaf deze hoge zandrug kon vroeger een groot gedeelte van het vlakke en kale hoogveengebied worden gecontroleerd.
Toen Defensie na de Eerste Wereldoorlog besloot om in de Peel een te inunderen verdedigingslinie aan te leggen - de Peel-Raamstelling - kreeg de Vossenberg een bijzondere status.
Bij de uitvoering van de plannen in de jaren '30 werden er niet alleen meerdere betonnen bunkers gebouwd (vesting Vossenberg), maar werden ook loopgraven en mijnenvelden aangelegd. Op papier een sterk bolwerk, maar toen de Peel-Raamstelling op 10 mei bij Mill bij verrassing werd genomen, verloor de hele linie haar nut.
Diezelfde dag kregen de landsverdedigers op de Vossenberg tot hun grote ergernis opdracht de linie te verlaten. Er werd geen schot gelost!
Gedurende de oorlog gebruikten boeren uit de omgeving de loopgraven tussen de bunkers als schuilplaats voor hun paarden en vee.
Bij de bevrijding werden de kazematten beurtelings gebruikt door de Duitsers en de geallieerden.
Ze bleken niet van beslissende betekenis.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!