De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als 'La Posistion Fortifiée de Liège' bestond uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren aangelegd. Ze bestond uit 16 forten met daartussen talloze liniebunkers.
Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées' vooruitgeschoven posities. Deze lagen naast Henri-Chapelle in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.
Deze bunker 'D' hoorde tot de vooruitgeschoven positie van Henri-Chapelle. Deze positie bestond uit 12 bunkers, A tot en met M.
De bunker ligt in een weiland en beschikt nog over het originele affuit waarop de mitrailleur van links naar rechts kon worden bewogen. Op de stalen pin in de geschutsopenening kon de mitrailleur worden bevestigd. De stalen luiken en deur zijn net als bij de meeste bunkers na de oorlog, toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België hadden verloren, verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de Duitsers tijdens de oorlog het staal verwijderden en omsmolten om ergens anders te worden hergebruikt.
Vermoedelijk dienden ze als waarneming- en beschermingsbunker voor de grenswielrijders die in nabijgelegen kazernes van de van de 'Gardes Frontière' waren gelegerd. Deze kazernes lagen onder andere in Hombourg Visé en Henri-Chapelle.
De 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten, verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de aangrenzende sectoren
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!