Deze stêle is ter vervanging van het originele dat helaas in stukken was gebroken.
De slachtoffers van Berneau uit de 1e wereldoorlog worden op deze stêle herdacht. Berneau (Berne) was een van de meest getroffen dorpen, evenals Mouland (Moelingen) omdat het op de weg van de Duitse opmars via de stad Visé (Wezet) naar Liège (Luik) lag. Via Visé wilde men met een omtrekkende beweging de stad Luik aanvallen. Daartoe werd o.a. via de dorpen Berneau en Mouland een weg gezocht om over de andere kant van de Maas, Luik te kunnen aanvallen. Beide dorpen lagen daardoor in de opmarsroute van het Duitse Maasleger en werden bijna geheel verwoest. Ze zijn bekend geworden als martelaardorpen. Evenals o.a Herve, Visé, Voeren)
In Berneau werden zoals de stêle aangeeft, 10 mannen en 1 vrouw gefusilleerd of opgehangen en 72 huizen in brand gestoken.
De 11 gefusilleerden of opgehangenen worden apart herdacht op de stêle waaronder de burgemeester van Berneau;
BRUYERE Walthère, 78 jaar, was burgemeester van Berneau van 1872 tot 1914. Hij werd gevangen genomen en later in 1915 zonder vorm van proces doodgeschoten in een weiland in Moelingen. Zijn lichaam werd in maart 1915 teruggevonden. Hij wordt apart geëerd bij het monument 'Aux Morts' enige meters van het kerkhof. Zie foto 5.
ANDRIEN Louise
CLAESSENS Emile, 24 jaar, gestorven 7 augustus 1914
CLAESSENS Joseph, 17 jaar. gestorven 5 augustus 1914
CLAESSENS Mathieu, 54 jaar, gestorven 5 augustus 1914
Vader en zonen Claessens zijn begraven op het kerkhof bij de kerk. Zie foto 2.
GLAUDE François
GRENSON Hyacinthe
KEMPENAERS Hubert
LEGRAND François, 49 jaar (opgehangen op 7 augustus 1914 in Moelingen)
TOSSINGS Jean
TYCHON Jospeph, 70 jaar (opgehangen op 7 of 8 augustus 1914 in Moelingen)
Legrand en Tychon waren waarschijnlijk op de vlucht naar Nederland. Ter hoogte van de weg naar Mesch (NL), werden ze gevangen genomen.
Op het veld van eer stierf;
RADERMACKERS Henri, (gestorven 14-9-2014 te Boortmeerbeek, soldaat bij het 14e linieregiment. Zijn laatste rustplaats is op de militaire begraafplaats van Veltem-Beisem graf A-45.)
Gestorven aan verwondingen/ ziektes;
FAYON Victor, korporaal, 22 jaar, gestorven in Frankrijk op 21 mei 1917. Zijn laatste rustplaats is op de begraafplaats van Luik, Sainte-Walburge. Zie foto 4 voor de foto ter plekke. Op de zerk staat de afkorting V.D.G. wat Volontaire de Guerre, oorlogsvrijwilliger betekent. Verder, Centre d'Instruction 3e D.A. (Division d'Armée), opleidingscentrum van de 3e legerdivisie.
Soldaat met onbekend lot
THUNISSEN Joseph, (28 jaar, gestorven op 5 augustus 1914 maar het lichaam is na de oorlogshandelingen niet meer teruggevonden, soldaat bij het 12e linieregiment).
Hij wordt herdacht op een grafmonument op het kerkhof bij de kerk. Zie foto 3.
Een andere bron geeft aan dat hij begraven zou zijn op de gemeentelijke begraafplaats van Herstal-Rhée te Herstal. Nader onderzoek op deze begraafplaats zal moeten uitwijzen of het om deze soldaat gaat.
De 11 gevallenen worden ook herdacht op het nabij gelegen monument voor de slachtoffers van de 1e wereldoorlog.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!