TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB 8 La Reid

Bunker SB 8 ligt aan de rand van twee weilanden. De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

De bunker bevindt zich in klein onaangeroerd bosperceeltje tussen de weilanden en is deels overwoekerd. Het is een bunker met twee naastelkaar gelegen geschutskamers, voor mitrailleurs. In beide geschutskamers is nog een deel van het affuit aanwezig waarop de mitrailleur naar links en rechts bewogen kon worden. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton.

De bunker is toegankelijk en heeft nog zijn originele stalen toegangsdeur en luiken. De lamellen binnendeur is wel verwijderd.

Op foto 5 zie je een klein dichtgemetselde opening. Deze opening kwam uit bij een luikje in de bunker en gaf toegang tot de granaatgoot, voor nabijheidsverdediging. Men kon via deze goot een handgranaat naar buiten laten vallen. Deze viel dan via een opening aan de onderzijde van de bunker naar buiten. Deze is echter bij deze bunker na de oorlog dichtgemetseld.

De haken aan de muur waren om uitrusting aan op te hangen. De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

Verder beschikt deze bunker over een nooduitgang. Deze is bij deze bunker volledig geopend. Zie foto 1, het vierkante gat naast de deur.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski