De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als 'La Posistion Fortifiée de Liège' bestond uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren aangelegd. Ze bestond uit 16 forten met daartussen talloze liniebunkers.
Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées' vooruitgeschoven posities. Deze lagen in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Henri-Chapelle, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.
Deze bunker 'D' hoorde tot de vooruitgeschoven positie van Jalhay. Deze positie bestond uit 6 bunkers, A tot en met F.
Vermoedelijk dienden ze als waarneming- en beschermingsbunker voor de grenswielrijders die in nabijgelegen kazernes van de van de 'Gardes Frontière' waren gelegerd. Deze kazernes lagen onder andere in Hombourg en Henri-Chapelle.
De 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten, verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de aangrenzende sectoren
De bunker ligt naast de doorgaande weg N629, Route de Verviers, op een T-splitsing naar het gehucht Foyr.
De bunker wijkt af van de andere bunkers van deze vooruitgeschoven positie. Omdat hij in het zicht naast de weg lag, is hij aan de buitenzijde met baksteen bekleed en heeft hij een pannendak. Pas van dichtbij ziet het geoefend oog dat het om een bunker gaat. Aan de voorzijde zie je 4 kleine openingen die de andere bunkers ook hebben. Twee voor de ontluchting en twee granaatgoten voor nabijheidsverdediging. Verder zie je de met bakstenen dichtgemaakte geschutsopening. Te herkennen aan de andere kleur bakstenen en de rollaag boven de opening. Tevens zijn de haken van het stalen luik nog aanwezig.
De bunker heeft een nieuwe deur en doet tegenwoordig dienst als gebouw van het Belgische waterleidingbedrijf.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!