TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Reinold Haesebrouck

In het Reinold Haesebrouckpark staat een gedenkplaat voor deze oorlogsinvalide.

Hij werd geboren in Sint-Michiels op 5 oktober 1892.
Hij werkte bij Jagers (het latere Bombardier) maar werd ingelijfd als soldaat op 1 oktober 1912 bij het derde regiment Lansiers in Beverlo.
Toen zijn dienstplicht er bijna op zat brak de eerste wereldoorlog uit.
Zijn eenheid zat nabij Diksmuide. Op 24 oktober 1917 verkende hij met zijn patrouille enkele vijandelijke stellingen. Ze kwamen in een spervuur van granaten terecht.
Reinold kroop terug naar zijn stelling om verslag uit te brengen en keerde daarna terug om een gekwetste vriend te helpen. Plotseling werden ze opnieuw bestookt en Reinold kreeg granaatscherven in het gezicht, waarbij hij één oog verloor - het andere raakte hij later kwijt aan een zware ontsteking.
Dokters zouden achteraf 42 scherven verwijderen, een laatste scherf uit het hoofd kon niet verwijderd worden omdat dit te gevaarlijk was.
Hij verbleef tot eind 1918 in het militair "hospitaal van de Koningin" in De Panne.
Na de oorlog huwde hij en vestigde het gezin zich in de Wantenstraat te Assebroek.
Volgens sommige bronnen had hij dit huisje gekregen van de koninklijke familie omdat hij zich in de loopgraven op koning Albert I had gegooid toen er plots geschoten werd.
Bij het oprichten van het Nationaal Verbond der Oorlogsinvaliden was hij de eerste die ingeschreven werd.

Toen in 1922 de Belgische overheid besliste een Onbekende Soldaat te begraven aan de voet van de Congreskolom in Brussel, kreeg Reinold Haesebrouck - op verzoek van koning Albert I - de eer om de kist van de Onbekende Soldaat aan te duiden.
Op vijf verschillende begraafplaatsen werd telkens een kist van een onbekende soldaat opgegraven.Deze werden naar het station in Brugge gebracht, waar Reinold - als blinde oorlogsinvalide - één kist aanduidde, de vierde van links. Dat het de vierde kist was, was niet toevallig,dit stond immers symbool voor de vier divisies van het toenmalige leger, namelijk de eerste lansiers, de eerste divisie, het eerste eskadron en de eerste sectie.

Reinold Haesebrouck overleed op 25 augustus 1951 in Assebroek, waarna hij in Oostkamp werd begraven bij zijn ouders.
In Assebroek werd op 11 juni 2020 een parkje naar hem genoemd, vlakbij zijn voormalige woning.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck