TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CTF 39 Heure-le-Romain

Dit is bunker CTF 39.

De bunker maakt deel uit van de 2e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 2, PFL 2.

CTF staat voor 'Centraux téléphoniques' wat betekent dat de bunker een telefooncentrale is. Hij is niet bedoelt als verdedigingsbunker of schuilbunker. Er waren 34 CTF-bunkers binnen de gehele PFL. Deze bunkers voorzagen in de verbinden tussen de forten, bunkers en ondergrondse geheime telefooncellen T. , en C5.

Vanaf een van deze ongeveer 200 ondergrondse geheime telefooncellen kon met een veldtelefoon contact worden gemaakt met een CTF en om vervolgens verbinding te vragen naar een fort om troepenbewegingen of aanwijzingen voor de vuurleiding van het fort door te geven.

Specifiek is dan ook dat deze bunkers geen geschutsopeningen hebben. Op het eerste gezicht zou men denken dat de bunker naast de deur een geschutsopening heeft, maar dit is een ontsnappingsluik. De bunker is niet toegankelijk en bevindt zich aan een bospad.

De bunker is gecamoufleerd in het rode baksteenpatroon zodat hij niet opvalt bij de huizen in de omgeving. Het ontsnappingsluik is gecamoufleerd als zou het een raam zijn.

De telefoonleidingen werden tussen de bunkers en de forten op 2 meter diepte gelegd. Enkel bij de forten zelf lagen ze 6 meter diep. Dit uit voorzorg voor de verwachte bombardementen op de forten met zwaar geschut. Op deze diepte zouden ze minder kwetsbaar zijn.

De muren en plafond van de bunkers uit de PFL zijn standaard 1,30 m. dik en van gewapend beton. Ze moesten granaten van 150 mm kunnen weerstaan. Ter illustratie, het kaliber granaten dat een Königstiger kon afschieten was kaliber 88 mm. Enkel zwaardere kaliber veldkanonnen konden dus door het beton dringen en de bunker mogelijk vernietigen.

De bunkers zijn gebouwd in de jaren 30.

Toen na de oorlog de bunkers hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren, werden de percelen waarop ze stonden verkocht. Al het metaal van de luiken en deuren werd verkocht als schroot. Vandaar de dat de meeste bunkers nu op privé-percelen staan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier