Op de Rue de Visé tussen Visé en Jupille-sur-Meuse (Luik) staan een aantal zogenaamde bornes anti-char. Anti-tank palen, letterlijk vertaald.
Men zou er zo langs rijden niet beseffende dat dit een stuk historie van de 2e wereldoorlog is.
De voorkomende types zijn; borne Cointet, borne à câble en een variatie van beide; borne à câble modifiée.
Kenmerkend voor de borne à câble en type modifiée is het gat waardoor de kabels gespannen konden worden. Dit gat is bij de borne Cointet niet aanwezig.
Aan de bornes Cointet konden kabels en zogenaamde Spaanse ruiters vastgemaakt worden om zo een wegversperring te creëren die snel aangebracht, en weggehaald kon worden. Tussen de bornes à câble konden stalen kabels worden gespannen om de wegversperring te creëren.
Gezien dit een belangrijke verbindingsweg was langs de Maas tussen Luik en voorstad Visé is deze weg uitgebreid voorzien van deze palen. Er staan er maar liefst 11. Te bedenken valt dat in de jaren 30 van de vorige eeuw, toen deze verdediging als onderdeel van de verdedigingswerken voor de stad Luik (la Position Fortifiée de Liège, PFL) werden opgericht, de autosnelweg A25-E213 er nog niet was. Deze weg was een belangrijke verbindingsweg.
Eveneens bezien vanuit de belangrijke verbinding zowel over weg, rails als de Maas waren hier twee bunkers geplaatst, deze zijn in de jaren na de oorlog gesloopt.
Dit waren de bunkers PP5A (post permanent 5A) en IR 5 (contre-irruption 5A), behorende tot de 3e verdedigingslinie van de stad Luik, PFL 3. De permanente posten waren constant bezet in tegenstelling tot andere bunkers in de gehele PFL.
Deze palen zijn wel genummerd, maar niet voorzien van codering zoals specifiek bij bepaalde bunkers, zie hiervoor het artikel wegversperring bunker Ag1 en het artikel wegversperring bij fort Chaudfontaine .
De betonnen bak (o.a. foto 3 overzijde van de weg) werd gebruikt als opslag voor de Spaanse ruiters.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!