TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CTF 2 Jupille

Dit is bunker CTF 2.

De bunker ligt binnen de sector Liège van de linie PFL 3.

CTF staat voor 'Centraux téléphoniques' wat betekent dat de bunker een telefooncentrale is. Hij is niet bedoelt als verdedigingsbunker of schuilbunker. Er waren 34 CTF-bunkers binnen de gehele PFL. Deze bunkers voorzagen in de verbinden tussen de forten en de bunkers.

Specifiek is dan ook dat deze bunkers geen geschutsopeningen hebben. Op het eerste gezicht zou men denken dat de bunker naast de deur een geschutsopening heeft, maar dit is een ontsnappingsluik. Er zijn echter een paar uitzonderingen. De bunker CTF 2 (en bunker CTF 8 te Bellaire) is dus wel uitgerust met een geschutsopening (foto 1) aan de straatzijde voor een mitrailleur. Dit zijn de oudere types CTF. De nieuwere waren hier niet mee uitgerust.

De bunker heeft nog zijn originele deur. Ook is hij uitgevoerd in een camouflagepatroon van rode baksteen (uitgesneden in cement). Deze kleur en het bakstenen patroon moest de bunker binnen het stedelijk gebied van Luik laten opgaan in de omgeving. Deze camouflage werkt zelfs vandaag de dag nog. Je zou deze bunker zo voorbij lopen denkend dat hij bij de bebouwing hoort. Als is die bebouwing van latere datum.

De telefoonleidingen werden tussen de bunkers en de forten op 2 meter diepte gelegd. Enkel bij de forten zelf lagen ze 6 meter diep. Dit uit voorzorg voor de verwachte bombardementen op de forten met zwaar geschut. Op deze diepte zouden ze minder kwetsbaar zijn.

De muren en plafond van de bunkers uit de PFL zijn standaard 1,30 m. dik en van gewapend beton. Ze moesten granaten van 150 mm kunnen weerstaan.

Toen na de oorlog de bunkers hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren, werden de percelen waarop ze stonden verkocht. Al het metaal van de luiken en deuren werd verkocht als schroot. Vandaar de dat de meeste bunkers nu op privé-percelen staan. Deze bunker staat nu dus ook op privé terrein. Via het poortje kun je de ingang en het ontsnappingsluik zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier