Dit is bunker Ag 7 van sector Argenteau van PFL 3 en moest de brug van Argentau bewaken.
De bunker bevindt zich op de hoek van een kruising en is onderdeel geworden van een huis. Het was het wat grotere type bunker zoals nu duidelijk te zien is nu de bunker niet overgroeid is met struikgewas en hij zich in goede staat bevindt.
Het opening aan de linkerkant was voor het zoeklicht. De middelste was voor de mitrailleur en de rechtst voor het 47 mm kanon.
Op de bunker is een informatiepaneel aangebracht met wat uitleg over de bunker en hoe deze er van binnen uitzag in de tijd dat hij zijn oorspronkelijke functie vervulde. Op die afbeelding zie je dat de mitrailleur in een stelling lag zodat het makkelijk van links naar rechts bewogen kon worden. Het kanon stond op een rail waarop het makkelijk geschoven kon worden als bijvoorbeeld de luiken gesloten moesten worden. Verder was de bunkers standaard voorzien van een ventilatiesysteem. Deze afbeelding geeft goed beeld voor alle bunkers van de PFL hoe het geschut er in was aangebracht en was ingedeeld.
Verder zie je rechtsboven op de afbeelding de standaard dubbele deur. Midden achter zie je het ventilatiesysteem. Deze was handbediend. Door het constant draaien aan een slinger kon lucht ververst worden. Bedacht moet worden dat bij het afvuren van een machinegeweer en of het kanon de ruimte vrij snel vergeven was van rook. (Daarnaast waren er standaard ook kleine ventilatiegaten. Zie de kleine roostertjes aan de buitenzijde van de bunker). Bedenk daarbij dat het afvuren van een kanon of het machinegeweer in zo'n kleine ruimte hels kabaal maakt dat nergens heen kan ! De vierkante schuin omlaag lopende schachtjes waren om hulzen naar buiten af te voeren. Deze details zijn bij alle types bunker van de PFL aanwezig.
Overigens zijn de meeste bunkers volgens dezelfde indeling gebouwd. Er zijn een aantal variaties in types en grootte. De muren zijn overal 1,30 m dik. Ze moesten granaten van 150 mm kunnen weerstaan.
De bunkers zijn gebouwd in de jaren 30.
Toen na de oorlog de bunkers hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren, werden de percelen waarop ze stonden verkocht. Al het metaal van de luiken en deuren werd verkocht als schroot. Vandaar de dat de meeste bunkers nu op privé-percelen staan.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!