TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Georges Romedenne

Het monument van Georges Romedenne in Noorbeek herdenkt een tragische gebeurtenis die plaatsvond in september 1944, tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Georges Romedenne kwam uit het Belgische Fléron, een stadje nabij Luik. Terwijl de Duitse troepen zich terugtrokken richting Duitsland, riep Romedenne uit, in de handen klappend: "Vive la Belgique!" Deze uitroep van patriottisme werd hem fataal: de Duitse soldaten, die zijn woorden als een directe provocatie beschouwden, arresteerden hem en namen hem in hun legervoertuig mee op hun tocht door de Voerstreek.

In Noorbeek zetten de Duitsers de wagen voor het huis van de familie Duijsings en Romedenne moest achterin blijven zitten op een bank. Ze maanden hem niet te vluchten, met een dreigement dat er anders zware represailles voor het dorp zouden volgen: er zouden 10 mensen gefusilleerd worden. De dorpsbewoners drongen er bij Romedenne op aan om toch te vluchten, in een poging zijn leven te redden, maar hij weigerde. Hij wilde niet dat Noorbeek zou lijden onder de mogelijke vergeldingsacties van de Duitsers. Toen zij hun urenlange drinkpauze beëindigden, namen drie SS’ers (een Duitse 2e Luitenant, een Oostenrijkse Sergeant en een tot nog toe onbekende) Romedenne mee naar de nabijgelegen Bessemerweg. Daar executeerden ze hem met twee nekschoten, en beroofden hem bovendien van zijn bezittingen. Hij werd daar achtergelaten met alleen zijn rozenkrans en zijn hoed, totdat twee 15-jarige jongens uit Noorbeek hem daar vonden. Zij waren op zoek gegaan, toen ze de Duitsers zonder hem zagen terugkomen. Zij brachten zijn lichaam op een kruiwagen naar de houtloods van Bouwbedrijf Gubbels (tegenwoordig hotel Bon Repos). Daar verzorgde wijkverpleegster Johanna Hodiamont-Vliegen zijn opbaring. Georges Romedenne werd heimelijk op het kerkhof te Noorbeek begraven en later herbegraven in een familiegraf op het kerkhof van Saint-Hadelin, en niet in Fléron, zoals tot 2014 werd gedacht.

Het monument in Noorbeek dient als een stille getuige van deze dramatische gebeurtenis. De inwoners van Noorbeek waren trots op hem en eerden hem met een bescheiden natuurstenen kruis, waarop de woorden staan: “Georges Romedenne, assasiné par les Allemands, le 3.9.1944.” (Het woord assasiné is verkeerd geschreven op het kruis; dat moet assassiné zijn.) In 2004 werd een gedicht van Eduard van Rossem aan het monument toegevoegd. Het herinnert de gemeenschap aan de moed en de opoffering van Romedenne, die trouw bleef aan zijn land, zelfs in het aangezicht van de dood.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sophie Louwers
  • Foto's: Gio Theunissen