Werkeloosheid, bestaansmoeilijkheden en de steeds stijgende prijzen voor voedings- en genotsmiddelen leidde na de Eerste Wereldoorlog speciaal in de jaren 1926-1932 tot een hevige smokkelwoede van België naar Duitsland die een ernstige bedreiging vormde voor de economie. Na het eind van de Tweede Wereldoorlog ontbrande opnieuw een ware smokkeldrift.
Tot 1946 was het voor de burgers aan de Duitse zijde verboden de grens te passeren, zo ook het handels- en betalingsverkeer.
In januari 1946 werd er een ongeveer 1 kilometer brede landstrook aan de Duitse zijde tot "Sperrzone" verklaard. Gesmokkeld werd er in hoofdzaak voedingsmiddelen. Na de kiesrecht hervorming in 1948 was er een duidelijke stijging in het smokkelen, met name koffie en sigaretten. In het gebied Monschau waren 10 tot 30 personen actief waar onder veel jonge mensen en oorlogsveteranen. Eerst na de belastingverlaging op koffie liep ook het aantal smokkelaars terug omdat het risico steeds groter werd. In oktober 1954 lag dan de georganiseerde koffiesmokkel bijna geheel plat.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!