TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkraam Sint Dominicuskerk Leeuwarden

Gedenkraamraam Sint Dominicuskerk Leeuwarden

Het O.L.V. van Leeuwarden vluchtelingenraam in de Sint Dominicuskerk in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsvluchtelingen uit Tiel en Roermond.

Transcriptie uit het prive dagboek van en bijgehouden door Theo Lambooij oud Dirigent en Organist van het kerkkoor "Eer aan God" van de St. Dominicuskerk te Leeuwarden (dagboeken 1940-1968):
"Donderdag 15 februari 1945
Wat Leeuwarden tegenwoordig op z’n kop zet, dat zijn de duizenden evacuees uit Venlo, Roermond, Tiel, Wageningen enz. Over de hele provincie verspreid zijn ’t zeker 50.000. Onze kerken zijn nog nooit zo vol geweest als de laatste weken. Op alle dorpen wordt weer Mis gelezen als voor 400 jaar terug! ’t Is een ware Roomse invasie en ’t zou wel wonder zijn, wanneer daar niet iets van zou blijven hangen."
Uit de archivalia: "Aan de heer W van Woerkom te Nijmegen is gevraagd een ontwerp te maken voor de ramen in de Mariakapel.
Deze tekeningen zijn ter vergadering aanwezig. In grote trekken kunnen ze de goedkeuring wegdragen; voor een enkel detail zal een nieuw ontwerp worden gevraagd. Deze ramen komen op Fl.2500,- waarvan Fl.500,- door de Mariacongregatie wordt gefourneerd.
Volgens de penningmeester is de stand der kas voldoende, om deze kosten te dragen. Besloten wordt, deze zaak voortgang te doen vinden."

Oprichting
Het gedenkraam is vervaardigd in opdracht van het parochiefonds door Wim van Woerkom (1905) uit Nijmegen in 1948-1949. Wim van Woerkom genoot zijn opleiding in Den Bosch 1921-1924 onder leiding van Huib Luns en te Antwerpen 1926-1929. Van Woerkom doceerde aan de academie voor beeldende kunsten te Arnhem. Hij woonde en werkte te Nijmegen, Den Bosch Antwerpen en Parijs.
en hield zich bezig met schilderkunst, grafiek gebrandschilderd en geappliqueerd glas, mozaïek en reliëfs. Van Woerkom werkte in eigen atelier en bij atelier Flos te Steyl bij Tegelen (Lm).
Onthulling
Het gedenkraam is plechtig ingewijd door de Zeer eerw. Heer Pastoor W. de Moll O.P.

Ramen Mariakapel.

Vervaardigd door Wim van Woerkom uit Nijmegen in 1948-1949 in opdracht van het parochiefonds Ter herinnering aan de oorlogsvluchtelingen uit Tiel en Roermond

De drie lancetvormige vensters vormen tezamen een voorstelling. Het middelste raam laat in de bovenste helft een voorstelling van Maria (O.L.V. van Leeuwarden. Terwijl in het linker raam op dezelfde hoogte het wapen van de stad Tiel en in het rechterraam het wapen van de stad Roermond is aan g-ebracht met daaronder een banderol met de stadsnaam.

Het middelste gedeelte van de ramen een voorstelling van Leeuwarden met de drie parochie¬kerken St. Dominicus, St. Bonifatius en de St. Johannes de Doper samen met de toren van Oldehove symbool van de stad Leeuwarden.

De kathedraal van Oldehove was eertijds onderkomen van O.L.V van Leeuwar¬den. Daaronder een groep mensen in verwoest gebied die ondersteund en opgevangen worden door enkele Dominicanen en Dominicanessen.

Wim van Woerkom genoot zijn opleiding in Den Bosch 1921-1924 onder leiding van Huib Luns en te Antwerpen 1926-1929.
Doceerde aan de academie voor beeldende kunsten te Arnhem.

Woonde en werkte te Nijmegen, Den Bosch Antwerpen en Parijs. Hield zich bezig met schilderkunst, grafiek gebrandschilderd en geappliqueerd glas, mozaïek en reliëfs. Werkte in eigen atelier en bij atelier Flos te Steyl bij Tegelen (Lm).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: beheer St. Dominicuskerk Leeuwarden. J.P. Jorna secr.
  • Foto's: beheer St. Dominicuskerk Leeuwarden. J.P. Jorna secr.