Hellevoetsluis heeft een roemrucht verleden als marinehaven. Piet Hein voer er zijn Zilvervloot binnen, en Michiel de Ruiter hield er kantoor. Men beschikte over barakken voor militairen, een heus droogdok en een marinehospitaal. Het Kanaal door Voorne was in die tijd de belangrijkste vaarroute naar Rotterdam. In de jaren dertig van de vorige eeuw koos de marine voor Den Helder als belangrijkste haven. Hellevoetsluis werd verlaten en gleed economisch gezien ver af.
Na het begin van de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van de voormalige marinehaven. Men oefende er met paarden (!) een invasie in Engeland, meerde er kleine torpedoboten af en plaatste meerdere grote kanonnen. Halverwege de oorlog werd de westelijke kade gesloopt. Men zegt omdat de Duitsers het schootsveld nodig hadden voor hun kanonnen, maar het enorme bunkercomplex verhinderde dat schootsveld evenzo. Logischer is het dat de sloop diende om bouwstenen te verzamelen en om werk- en opslagruimte te creëren.
Molen de Hoop en het Bellenhuis overleefden de dadendrang van de Duitsers. Het Bellenhuis om manschappen te huisvesten, en de molen als mitrailleursnest met zicht rondom.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!