Deze Stolperstein (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenkt:
MARIA VAN RIJK-VAN LEE
Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.
In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
MARIA VAN RIJK-VAN LEE
30 januari 1909 (Rotterdam) - 31 augustus 1944 (Auschwitz)
ZIJLWEG 78
Maria van Lee was de oudste dochter van de meubelfabrikant Abraham van Lee en Betje van Lee-Lavino te Rotterdam. Ze had een jongere zus, Sara, en twee tweelingbroertjes, die als baby’s overleden. Maria trouwde op 17 juli 1935 in Rotterdam met Leon van Rijk, marktkoopman in modeartikelen. Zij scheidden in augustus 1939. Na haar scheiding vertrok Maria naar Amsterdam, waar zij werkte als inwonende kinderjuffrouw voor de kinderen van een weduwnaar. Toen deze in 1940 hertrouwde, verhuisde Maria naar Haarlem waar zij werkte als verkoopster.
Op 24 maart 1944 kwam Maria van Lee in Westerbork aan. Daar kwam zij terecht in barak 67, de strafbarak. Dit kan betekenen dat zij was ondergedoken en, mogelijk na verraad, gearresteerd. Ook haar deportatie naar Auschwitz op 5 april 1944 is als ‘straftransport’ aangemerkt. Na aankomst in Auschwitz werd Maria waarschijnlijk voor dwangarbeid geselecteerd. Daar is zij vóór eind augustus van datzelfde jaar vermoord. 31 augustus 1944 is een verzameldatum die er op duidt dat haar precieze overlijdensdatum onbekend is.
Transport vanuit Westerbork naar Auschwitz op 5 april 1944.
Vermoord in Auschwitz op 31 augustus 1944.
Zij werd 35 jaar.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!