TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Kijkduinstraat 44

Deze Stolperstein (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenkt:

Reina Bos Janszen-Schrijver

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

REINA BOS JANSZEN-SCHRIJVER
23 februari 1876 (Amsterdam) - 2 juli 1943 (Sobibor)
KIJKDUINSTRAAT 44
Reina Schrijver, dochter van diamantsnijder Hijman Schrijver en Anna Stodel, werd op 23 februari 1876 als tweede kind in een gezin met acht kinderen in Amsterdam geboren. Als jonge vrouw werkte Reina ook zelf in de diamantindustrie.
In april 1900 vertrok Reina naar voormalig Nederlands Indië en keerde in december 1901 weer terug naar Amsterdam. Mogelijk heeft ze daar haar toekomstige man leren kennen. In ieder geval trouwde ze op 3 november 1903 in Amsterdam met de niet-Joodse Lambertus Bos Janszen. Hij was tien jaar ouder dan zij en had in Indië al twee buitenechtelijke dochters, die hij had erkend. Meteen na hun huwelijk vertrokken Reina en Lambertus weer naar Nederlands Indië, waar hij werkte als tuinbouwkundige en administrateur voor cultuurmaatschappijen.
Na terugkeer in Nederland vestigden ze zich in Rheden, waar op 5 augustus 1908 hun dochter Emielie werd geboren. Enige jaren na het overlijden van Lambertus in oktober 1922 verhuisde Reina naar Amsterdam, waar ze introk bij het gezin van haar oudere zus Elisabeth. Haar dochter Emielie vestigde zich in 1938 met haar man Jacob Pool in Haarlem en op 5 mei 1939 verhuisde ook Reina naar Haarlem. Zij betrok een nieuwbouw-huurwoning in de Kijkduinstraat 44.
In september 1942 dook Reina onder, vermoedelijk samen met haar dochter Emielie en haar man. Na hun arrestatie door verraad werden ze als strafgevallen op de dag van aankomst in Westerbork direct op transport naar Sobibor gezet. Na aankomst in Sobibor zijn zij alle drie meteen vermoord.
Aankomst in Westerbork op 29 juni 1943.
Transport van Westerbork naar Sobibor op 29 juni 1943.
Vermoord in Sobibor op 2 juli 1943.
Zij werd 67 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout