TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Duvenvoordestraat 30

Deze Stolperstein (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Jacob Bak

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

JACOB BAK
22 december 1888 (Amsterdam) - 8 oktober 1942 (Auschwitz)
DUVENVOORDESTRAAT 30
Jacob Bak was de enige zoon in een gezin met vijf dochters. Op 20 maart 1921 trouwde hij met de Noorse Martha Heilbrunn (geb. 7-11-1888). Op 18 november 1922 kregen ze een zoon, Bernhard. Jacob werkte als huisknecht in het ‘Gesticht voor Portugees Israëlitische Gehuwde Oude Lieden’ in Amsterdam. Martha werkte assistent-huishoudster in het‘Nederlands-Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis’, eveneens in Amsterdam. In 1932 verhuisde het gezin naar Haarlem, waar Jacob werkte als sigarenmaker.
In 1937 scheidden Jacob en Martha. Martha bleef met hun zoon in de Molenaerstraat 32 a-rood wonen. Jacob verhuisde naar een ander adres in Haarlem en huurde uiteindelijk een gemeubileerde zit-slaapkamer aan de Duvenvoordestraat 30. Tijdens de oorlog heeft hun zoon Bernhard tevergeefs geprobeerd de Noorse nationaliteit van zijn moeder aan te nemen om zo deportatie te voorkomen. Hij is op 30 april 1943 vermoord in Sobibor. Hij werd 20 jaar. Martha Heilbrunn heeft de oorlog in de onderduik overleefd.
Transport uit Westerbork naar Auschwitz op 5 oktober 1942.
Vermoord in Auschwitz op 8 oktober 1942.
Hij werd 53 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout