TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Zaanenlaan 79

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

familie Simons

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

ALOMON SIMONS
3 december 1896 (Utrecht) - 2 juli 1943 (Sobibor)
ZAANENLAAN 79
Salomon Simons kwam uit een Utrechts orthodox Joods gezin met acht kinderen. Zelf lijkt hij niet erg gelovig te zijn geweest want zijn huwelijk met Johanna Annelise Woudstra op 14 mei 1929 was alleen voor de burgerlijke stand in Enschede. Ze kregen twee kinderen, die de oorlog in de onderduik hebben overleefd.
Salomon studeerde diergeneeskunde en werkte als veearts vanaf 1936 bij de keuringsdienst van Waren voor het gebied Haarlem. Op 21 november 1940, werd hij op last van het gemeentebestuur, van zijn werkzaamheden ontheven omdat hij Joods was. Hij was belast met het toezicht op de visafslag te IJmuiden en bezocht daarnaast ook geregeld vishandelaren, die vis verkochten in winkels of ermee ventten en inspecteerde hij rokerijen, haringpakkerijen, visconserven-fabrieken en markten. Hij verrichtte bovendien wetenschappelijk werk naar de kwaliteit van de verschillende vissoorten. De resultaten legde hij vast in een boekwerkje dat hij in samenwerking met A. van der Laan, directeur van het marktwezen in Amsterdam in 1940 uitgaf. En dan nog had hij de tijd om ’s avonds bij hem thuis spreekuur te houden voor Haarlemmers en hun huisdieren.
Transport van Westerbork naar Sobibor 29 juni 1943.
Vermoord in Sobibor 2 juli 1943.
Hij werd 46 jaar.

JOHANNA ANNELISE SIMONS-WOUDSTRA
29 november 1911 (Lünen) - 2 juli 1943 (Sobibor)
ZAANENLAAN 79
Johanna Annelise was een leerling van Willem Andriessen, ze studeerde af aan wat nu het Conservatorium van Amsterdam heet. Voor haar eindexamen speelde ze het tweede piano concert van Saint-Saëns. Annelise had een voorkeur voor de Franse impressionisten zoals Debussy, Ravel, en Fauré, die voorkeur was ook te merken in de vele bladmuziek die ze naar haar dood achterliet. Maar ze heeft ook een proefplaatje gemaakt waarop ze uitsluitend Chopin speelde. Uit overlevering is bekend hoe gelukkig Annelise was met het wonen in Haarlem.
Transport van Westerbork naar Sobibor 29 juni 1943.
Vermoord in Sobibor 2 juli 1943.
Zij werd 33 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout