Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Familie Van Voolen
Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.
In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
MAURITS VAN VOOLEN
25 augustus 1909 (Haarlem) - 1 april 1944 (Vught)
LORENTZPLEIN 11
Maurits werd door de familie Broer genoemd, ter onderscheiding van zijn neef en buurjongen die ook Maurits heette.
In februari 1911 hadden zijn vader Israël en zijn oom Gompert (George) twee identieke, gespiegelde woonhuizen laten bouwen aan het Spaarne in Haarlem, de nummers 25 en 27. Voor die huizen liggen nu de enige twee struikelstenen die tot nu toe in Haarlem zijn geplaatst. Achter hun huizen runden de twee broers een warenhuis.
Maurits was ook koopman van beroep. Om zich voor te bereiden op het plan dat hij het bedrijf van zijn vader zou overnemen, werkte hij in Duitsland in grote en kleine warenhuizen, onder andere in Chemnitz. Daar zal hij Mally hebben leren kennen – zij woonde daar met haar ouders.
Maurits en Mally gingen na hun huwelijk aan het Lorentzplein 11 in Haarlem wonen. Daar werd op 9 november 1935 hun zoon Johnny geboren. Maurits was inmiddels inkoper bij de Hema.
Hij ging op transport naar kamp Vught. Op 3 juli 1943 werd hij overgebracht naar Westerbork. Vandaar werd hij samen met zijn echtgenote en zoon naar Auschwitz gedeporteerd. Vermoedelijk is hij als dwangarbeider naar Warschau gestuurd om opruimwerkzaamheden te verrichten. Daar is hij uiterlijk 1 april 1944 omgekomen.
Hij werd 34 jaar.
MALLY RUCHEL VAN VOOLEN-ROSENFELD
28 oktober 1912 (Chemnitz) - 3 september 1943 (Auschwitz)
LORENTZPLEIN 11
Beroep: modiste
Mally Ruchel Van Voolen- Rosenfeld hield van zingen. Zij was een dochter van Markus Rosenfeld en Jocheta Kesler. Op 6 december 1938 diende zij samen met haar man bij de minister van Justitie een verzoek in om haar ouders naar Nederland te laten overkomen.
Er kwam geen antwoord. Op 7 oktober 1939 schreven Mally en Maurits nog een brief. In 1939 konden de ouders van Mally naar Nederland komen en vestigden zich in Enschede. Uiteindelijk zijn de ouders van Mally opgepakt en via kamp Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Daar werden ze op 28 mei 1943 vermoord.
Mally werd op 3-september 1943 in Auschwitz vermoord.
Zij werd 30 jaar.
JOHNNY VAN VOOLEN
9 november 1936 (Haarlem) - 3 september 1943 (Auschwitz)
LORENTZPLEIN 11
Waarschijnlijk werd Johnny van Voolen verraden in de onderduik.
Hij werd 3 juli 1943 in Westerbork geregistreerd als "strafgeval" en kwam terecht in barak 67.
Op 31 augustus werd hij met zijn ouders naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 3 september 1943 werd vermoord.
Hij werd 7 jaar.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!