OEKRAINE- Livadia paleis
Inleiding
Ten tijden van de Tweede Wereldoorlog was het schiereiland de Krim nog onbetwist Russisch. Terwijl de kuststad Sebastopol van Russisch leider Stalin de heldenstatus zou krijgen vanwege zijn heroïsche strijd tegen de nazi’s in 1942 werd Jalta bekend vanwege de conferentie aan het eind van de oorlog.
Het Rode Leger duwden de Duitse legers in het oosten ver terug terwijl de Geallieerden ploeterden in Italië en in West Europa. Stalin was geenszins van plan zijn eigen land achter te laten voor een conferentie en zo werd besloten deze in Jalta te houden, van weleer een Russisch kuuroord.
Zomerresidentie van de tsaar
Aan de Conferentie van Jalta in Februari 1945 namen de leiders van de Grote Drie geallieerde mogendheden deel. De doodzieke Amerikaanse president "Roosevelt", de hongerige en geagiteerde Britse premier "Churchill" en de in opperste stemming verkerende Russische president Jozef Stalin.
Er werd gekozen voor het "Livadia" paleis, dat ooit als zomerresidentie van de Russische tsarenfamilie had gefungeerd. Het zou de laatste van de drie bijeenkomsten worden tijdens de Tweede Wereldoorlog van de drie leiders. De conferentie stond in het teken van de situatie die zou ontstaan na afloop van deze oorlog. De naoorlogse verhoudingen werden hier dan ook al zichtbaar en vanzelfsprekend ging het hierbij ook om de afbakening van invloedssferen.
Stalin vergroot z’n macht
Omdat Rusland het leeuwendeel van de oorlog tegen de nazi’s op zich had genomen kon Stalin Oost-Europa gemakkelijk in z’n invloedssfeer krijgen; als tegenvoorstel zou Rusland zich buiten de Mediterrane wateren houden.
In het algemeen wordt aangenomen dat de toen al zieke Amerikaanse president Roosevelt zich heeft laten inpakken door Stalin. In ruil voor Russische deelname aan de oorlog tegen Japan en de nog op te richten Verenigde Naties (VN) zou de Amerikaanse president Oost-Europa hebben 'weggegeven' aan de Sovjets. Churchill zou zich hierbij pas na verwoede discussies hebben neergelegd. Hoewel op de Conferentie van Jalta weinig concrete afspraken werden gemaakt, is door deze conferentie de naoorlogse verdeling van Europa in een Westers en een Sovjetsmachtsblok bevorderd.
Museum
Tegenwoordig kun je het paleis bezoeken als museum. Je kunt een kijkje nemen in de grote witte zaal waar de grote vergaderingen plaats vonden maar ook de kleine vergaderruimtes met indrukwekkende foto’s. Natuurlijk kun je een rondje lopen in de binnentuin. Het was daar waar de wereldberoemde foto werd genomen met de drie heren in fauteuils; daar waar Roosevelt een kleedje over z’n schoot heeft.
Naast de conferentie was het paleis een van de zomerresidenties van de laatste tsaar in Rusland – Nicolaas II en z’n entourage. Op de eerste verdieping kun je het meubilair, foto’s, brieven en andere prullaria zien uit de tijd dat de tsaren familie die hier vier seizoenen verbleef.
Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!