TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker 10 Grensstelling Bocholt-Herentals Kanaal

Bunker 10 Grensstelling Bocholt-Herentals Kanaal

Begonnen in 1933 door aannemer Hargot en in 1935 door Couck André te Liederkerke opgeleverd.
Deze flankerende oeverbunker is geschikt voor twee Maxim mitrailleurs op een Chardome-affuit. Deze mitrailleurs waren aan weerszijde in het verlengde van het kanaal gericht, men kon niet direct naar de overzijde schieten. De muren zijn 1 meter dik aan de kanaalzijde, de zijkanten met schietopeningen zijn 90 cm en de achterzijde is 80 cm dik. De bunker zit verzonken in de oeverzijde en is daarom toegankelijk via een trap naar beneden. Naast deze trap aan de achterzijde was ook de nooduitgang. De bunkers waren voorzien van geschilderde camouflage in de kleuren bruin, groen en grijs. Van dit type zijn er 29 stuks opgenomen in de line.
Deze bunker viel onder de inzet van de I/1e CH.CH. te Kamp van Beverloo (bunker 1f t/m 10)

Deze bunker is een onderdeel van de vooruitgeschoven stelling die tijdens het interbellum is aangelegd langs de Limburgse kanalen. Deze Grensstelling bestaat uit de Zuid-Willemsvaart, het kanaalgedeelte Bocholt-Herentals en het verbindingskanaal Briegden-Neerharen. Hiermee begint deze bij Mol waarna het richting het oosten gaat langs Lommel, Neerpelt via Bocholt, Bree, Neeroeteren, Maasmechelen tot aan Lanaken ten westen van Maastricht. Totaal waren er ter verdediging een 72-tal bunkers; waarvan 44 flankerende oeverbunkers, 11 kanonbunkers, 7 zware bunkers en 10 mitrailleurbunkers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek