Op een Limburgse begraafplaats voor Duitse soldaten werden maandag gedenktekens onthuld voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het initiatief kwam tot stand na intensieve dialoog tussen Nederlandse en Duitse organisaties.
Defensie is er in geslaagd een onbekende Duitse soldaat te identificeren die is gevonden bij Best. Donderdag heeft de man een waardige rustplaats gekregen, tussen 32.000 andere gesneuvelde Duitsers.
Tweede Wereldoorlog: Zelfs na 75 jaar zorgt de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn voor ophef. De protesten richten zich op een jaarlijkse herdenking, een nieuw herinneringscentrum en de begraafplaats zelf.
De herdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn gaat niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.
Er zijn in de provincie tijdens de oorlog veel meer Duitsers om het leven gekomen dan altijd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van amateurhistoricus Ties Groenewold. Bij gevechten tijdens de bevrijding kwamen er zo'n vierhonderd soldaten om het leven, maar in de jaren daarvoor ging al een zelfde aantal dood aan ziektes, ongevallen en zelfmoord.
Sopranen vertolken de verhalen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tussen de graven. In het Limburgse dorp liggen meer dan 31.000 Duitse militairen begraven.
Indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, museum Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland is vanaf maart 2020 éxtra bijzonder. In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving bij deze locaties. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ‘De Kunst van Vrijheid’ laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen. Tickets zijn vanaf 4 februari online verkrijgbaar.
De Stichting Oorlogsslachtoffers vreest dat de Duitse oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn zal veranderen in een toeristische attractie nu daar een nieuw bezoekerscentrum met kleine horecavoorziening wordt gebouwd. ,,Zo'n herdenkingsplek waar bijna 32.000 oorlogsdoden liggen, moet stil en sober blijven.”
De provincie geeft 750.000 euro subsidie voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.
Een twintigtal fietsers uit het Duitse Bonbruck arriveert donderdag 30 mei na zo'n 800 kilometer in Ysselsteyn. Dat gebeurt om de vriendschapsbanden tussen de twee dorpen verder te versterken.
Gemeente Venray en provincie Limburg willen bij elkaar een miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuw bezoekerscentrum bij het Duits oorlogskerkhof in Ysselsteyn. Vanuit Duitsland is tot nu toe voor 825.000 euro aan toezeggingen binnen.
DEN BOSCH - Veldgraven met gesneuvelde Duitsers. Rosmalen, Hintham, Vinkel en Nuland lagen er, net als Schijndel, Wijbosch en Boxtel mee bezaaid. De Duitsers liggen nu in Ysselsteyn.
Volkstrauertag is de Duitse nationale dodenherdenking die al jaren in Duitsland en op Duitse begraafplaatsen zoals in Lommel en Ysselsteyn gehouden wordt. Dit jaar was er vooraf veel commotie omdat de Duitse ambassadeur ietwat onhandig had aangegeven alle Duitse slachtoffers op de begraafplaats te herdenken. Inclusief die van de SS. Dit had als resultaat dat de volgende zinnen in de media te lezen waren: De Duitse ambassadeur in Nederland Franz Josef Kremp treedt zondag op als gastheer bij een herdenking van 2500 SS'ers in Ysselsteyn.
Een bezoekje brengen aan de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn blijft altijd een dubbel gevoel geven. De soldaten die hier rusten behoorden weliswaar tot 'de vijand', maar waren aan de andere kant ook vaak maar gewone jonge jongens die een oorlog ingestuurd werden. Dat ook zij een liefhebbende familie hadden is nog altijd te zien. Er staan altijd wel ergens verse bloemen, beeldjes of zelfs knuffels.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright