Dit is bunker VM32 van de 1e verdedigingslinie van La Position Fortifiée de Liège, PFL 1.
Het is de 28e van in totaal 34 bunkers in deze sector, Vesdre-Manaihant. Omdat bunker VM1, VM 24 en 29 een 'neven'-bunker hadde, is het de 28e bunker in deze sector. Bunkers 26 tot en met 31 zijn nooit gebouwd.
De bunker is gecamoufleerd als zou het een huis zijn. Getuige hiervan zijn de sierlijst en het 'raam' aan de zijkant. Binnen in de bunker is nog een groot deel van het affuit aanwezig. In dit geval een zogenaamd type F.R.C. en is afkomstig van 'la Fonderie Royales de Canons, F.R.C.'.
De plankdragers en haken zijn ook nog aanwezig. Aan de haken kon de uitrusting van de soldaten opgehangen worden. Op de plankdragers werden voorraden gezet. Dit alles om de vloer zo leeg mogelijk te houden. Te bedenkt valt dat als de mitrailleur werd afgevuurd, de bunker binnen korte tijd in rook gehuld was waardoor alles waarover men kon struikelen van de vloer verwijderd moest zijn. Daarnaast waren de meeste bunkers niet aangesloten op het electriciteitsnetwerk. Ze werden slechts verlicht met een stormlamp.
Net zoals bij de andere bunkers zijn de stalen luiken en de deuren verdwenen. Toen de bunkers eenmaal hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren werd al het staal verkocht. Ook de percelen waarop ze stonden werden verkocht. Om die reden liggen ze nu vaak in achtertuinen of in weilanden van boeren en zijn privé-bezit.
De muren en plafonds van deze bunkers zijn van 1.30 m gewapend beton. Ze waren bestand tegen granaten van 150 mm.
De versterkte positie van Luik was onderdeel van een uitgebreid netwerk van forten ter bescherming van België tegen een vijandelijke invasie. Het beschrijft een boog die zich uitstrekt van Comblain-au-Pont tot Visé.
De verdedigingslinie rondom Luik was zestig kilometer lang en bevatte sterke ‘moderne’ bunkers (Tancremont, Battice en Aubin-Neufchâteau) en kleinere bunkers. De linie vormde een schild rond de stad Luik en werd aangelegd in de periode 1934 - 1935.
De versterkte positie van Luik was verdeeld in defensieve lijnen:
- De voorste posities, met 65 beschuttingsplaatsen;
- Verdedigingssector Luik 1, bevatte 178 bunkers en de 3 sterke bunkers;
- Verdedigingssector Luik 2, bestaande uit 62 bunkers en 6 gemoderniseerde oude forten;
- Verdedigingssector Luik 3, met 41 bunkers;
- Verdedigingssector Luik 4, met 37 bunkers en 2 gemoderniseerde oude forten.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!