Dit is bunker VM25 uit de sector Vesdre-Manaihant van de 1 linie van La Position Fortifiée de Liège, ofwel PFL 1.
Het is de 27e van in totaal 34 bunkers in deze sector. Omdat bunkers VM 1 en VM 24 een 'neven'-bunker hebben, is dit de 27e bunker.
De bunker is niet meer toegankelijk. Opvallend is het grote vierkant aan de zijkant. Dit was een camouflage raam om de bunker van afstand op een kleine schuur of gebouwtje te laten lijken. Om die reden heeft de bunker ook een sierlijst aan de bovenzijde.
Het kleine vierkante gat op foto 4 is de zogenaamde granaatgoot voor nabijheidsverdediging. Aan de binnenzijde kon men een granaat door een goot naar buiten laten rollen om zo aanvallers die dicht bij de toegangsdeur waren op afstand te houden.
De muren en plafonds van de bunkers uit de PFL zijn gebouwd in de jaren dertig, en zijn van 1,3 m dik gewapend beton. Enkel bij de toegang waren ze iets minder sterk gebouwd. De bunkers moesten granaten van 150 mm kunnen weerstaan.
De versterkte positie van Luik was onderdeel van een uitgebreid netwerk van forten ter bescherming van België tegen een vijandelijke invasie. Het beschrijft een boog die zich uitstrekt van Comblain-au-Pont tot Visé.
De verdedigingslinie rondom Luik was zestig kilometer lang en bevatte sterke ‘moderne’ bunkers (Tancremont, Battice en Aubin-Neufchâteau) en kleinere bunkers. De linie vormde een schild rond de stad Luik.
De versterkte positie van Luik was verdeeld in defensieve lijnen:
- De voorste posities, met 65 beschuttingsplaatsen;
- Verdedigingssector Luik 1, PFL 1, bevatte 178 bunkers en de 3 sterke bunkers;
- Verdedigingssector Luik 2 PFL 2, bestaande uit 62 bunkers en 6 gemoderniseerde oude forten;
- Verdedigingssector Luik 3 PFL 3, met 41 bunkers;
- Verdedigingssector Luik 4 PFL 4, met 37 bunkers en 2 gemoderniseerde oude forten.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!