TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verdedigingsbunker VM20

Dit is bunker VM20 van de 1e verdedigingslinie van La Position Fortifiée de Liège, PFL 1.

Het is de 21e van in totaal 34 bunkers in deze sector, Vesdre-Manaihant. Omdat bunker VM1 een 'neven'-bunker had, is de 21e bunker in deze sector.

De bunker ziet er in tegenstelling tot de andere bunkers nogal hoekig uit. Niet afgerond zoals de anderen. Reden hiervoor is dat deze bunker aan de buitenzijde gecamoufleerd was als huis. Rondom was met baksteen een muur opgetrokken compleet met zadeldak. Op foto's is nog goed te zien dat de muur tegen de bunker was aangebouwd. In latere jaren is de muur in verval geraakt en steeds verder afgebroken waardoor de hoekige vorm weer zichtbaar werd.

Iets verderop ligt bunker VM 15 die exact hetzelfde was gecamoufleerd. Ook hier valt gelijk de hoekige vorm van de bunker op. Enkel is deze bij deze bunker de bakstenen camouflage geheel verwijderd. Waarschijnlijk zijn de stenen hergebruikt toen grondstoffen schaars waren.

Toen de bunkers eenmaal hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren werd al het staal verkocht. Ook de percelen waarop ze stonden werden verkocht. Om die reden liggen ze nu vaak in achtertuinen of in weilanden van boeren en zijn privé-bezit.

De muren en plafonds van deze bunkers zijn van 1.30 m gewapend beton. Ze waren bestand tegen granaten van 150 mm.

De versterkte positie van Luik was onderdeel van een uitgebreid netwerk van forten ter bescherming van België tegen een vijandelijke invasie. Het beschrijft een boog die zich uitstrekt van Comblain-au-Pont tot Visé.

De verdedigingslinie rondom Luik was zestig kilometer lang en bevatte sterke ‘moderne’ bunkers (Tancremont, Battice en Aubin-Neufchâteau) en kleinere bunkers. De linie vormde een schild rond de stad Luik en werd aangelegd in de periode 1934 - 1935.

De versterkte positie van Luik was verdeeld in defensieve lijnen:
- De voorste posities, met 65 beschuttingsplaatsen;
- Verdedigingssector Luik 1, bevatte 178 bunkers en de 3 sterke bunkers;
- Verdedigingssector Luik 2, bestaande uit 62 bunkers en 6 gemoderniseerde oude forten;
- Verdedigingssector Luik 3, met 41 bunkers;
- Verdedigingssector Luik 4, met 37 bunkers en 2 gemoderniseerde oude forten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski en Eric vd Reek
  • Foto's: Joost Verheijden (1, 2, 3), Ed Lewandowski (4, 5)
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier.