Het Klein Kasteeltje ligt in de wijk "De Kaaien", gelegen aan de oude haven aan het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit complex valt op door zijn militaire stijl.
Lange tijd was hier een kazerne gevestigd, waar soldaten waren gelegerd in hartje Brussel.
Het gebouw werd midden jaren 1800 ontworpen door kapitein der genie Mathieu-Bernard.
Bij de opening in 1853 was het de kazerne van de grenadiers en de karabiniers
Tijdens de Duitse bezetting werd het Klein Kasteeltje door de Duitsers gebruikt.
Na de wapenstilstand gaf de kazerne onderdak aan het 4de Karabiniers. Toen deze eenheid in 1922 werd ontbonden betrok het 9de Linie opnieuw zijn kazerne waar het zou blijven tot de volgende oorlog.
Na de bevrijding van 1944 werd het Klein Kasteeltje gebruikt als bijhuis van de gevangenis van Sint-Gillis en werden er collaborateurs opgesloten en Duitse krijgsgevangenen die uit de koolmijnen waren gedeserteerd.
In 1948 werden er ook tijdelijk mijnwerkers ondergebracht uit Italië, Polen,... vòòr hun repatriëring. Dit interneringscentrum werd gesloten op 31 december 1950.
Vanaf 1951 tot 1985 deed de kazerne dienst als Centrum voor Recrutering en Selectie.
Iedere mannelijke Belg die opgeroepen werd voor de dienstplicht zou hier zijn « Drie Dagen » volbrengen.
Sinds november 1986 wordt het gebouw door Fedasil gebruikt als opvangcentrum voor asielzoekers. Het is tevens het oudste en grootste opvangcentrum van België.
De meeste straatnamen rond het Klein Kasteeltje herinneren aan gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog:
Negende Linielaan: Infanterieregiment dat met roem overladen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit regiment was gelegerd in het Klein Kasteeltje.
Haelenstraat: als herinnering aan de overwinning door de Belgen in augustus 1914 behaald ruiterij afdeeling en 4e gemengde brigade (4e en 24e Linie).
Houthulst Woudstraat: bolwerk der Duitsche stellingen in den Slag der Vlaanderen stormenderhand genomen den 28ste en 29ste september 1918 door de 7e afdeeling voetvolk (4e, 23e en 24e linie).
Nieuwpoortlaan: als herinnering aan de verbitterde verdediging der stad van 1914 tot 1918. Werd gansch vernield doch nimmer veroverd.
Passchendaelestraat: als herinnering aan de overwinning den 28 september 1918 behaald in den Slag der Vlaanderen door de 12e afdeeling voetvolk (1e e 2e grenadiers, 4e karabiniers).
Bronnen : ABL-History Forum
Wikipedia
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!