TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vector of Memory: Westwall Bocholtz-Vaals-Aken

Westwall Bocholtz-Vaals-Aken
Op 9 oktober 1938 kondigde Hitler een uitbreiding van de Westwall aan. Eerder waren industriesteden als Aken en Saarbrücken buiten het defensieve netwerk gelaten. Meteen werd begonnen aan een nieuw stuk verdedigingslinie om Aken heen. Dit deel van de Westwall begon bij Herzogenrath ter hoogte van de Nederlandse grens, liep vervolgens voor Aken langs en sloot bij Steckendorn weer aan op de bestaande Westwall. In het nieuwe stuk lagen naar schatting 750 bunkers en vele kilometers aan tankversperringen.

De Westwall (door de geallieerden ook wel Siegfriedlinie genoemd) was een Duitse verdedigingslinie die tussen 1936 en 1945 werd aangelegd. De ruim 600 kilometer lange linie strekte zich uit van Kleve, aan de Nederlandse grens, tot Zwitserland.

Het verdedigingsstelsel was een aaneenschakeling van tankversperringen (drakentanden), bunkers, mitrailleursnesten en prikkeldraadversperringen die de geallieerde troepen moesten tegenhouden bij de Duitse grens.

Een paar kilometer achter het nieuwe deel van de linie bij Bocholtz ligt Aken. Het was de eerste stad op Duits grondgebied die door de geallieerden dreigde te worden ingenomen. Hitler wilde dat koste wat kost voorkomen en eiste dat Aken tot de laatste man moest worden verdedigd. De Duitse weerstand groeide met de dag. In de tweede helft van september 1944 kwam de Amerikaanse opmars voorlopig tot stilstand bij de Westwall. Ter hoogte van Bocholtz liep het front toen parallel aan de grens met Duitsland. Weken van hevige strijd braken aan. Ook in het al bevrijde Bocholtz kwamen inwoners door het oorlogsgeweld om het leven.

Aken werd grotendeels door bommen en artillerievuur verwoest. Ook vonden er hevige straatgevechten plaats. De uiteindelijke verovering van Aken kostte naar schatting aan ruim 2.000 Amerikanen het leven. De verliezen aan Duitse zijde waren ongeveer net zo hoog.


Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs de dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers.

Een afzonderlijke groep binnen de routes vormen de door de beroemde architect Daniel Libeskind ontworpen Vectors of Memory. Zij vormen een symbolische familie van markeringspunten die mensen, plaatsen en verhalen in het Europese landschap eren. De vectoren zijn een topografie van het geheugen. Ze fungeren als punten in zowel ruimte als tijd en sluiten aan bij het bevrijdingsverhaal. Het is belangrijk dat de markeringen een duidelijke en krachtige boodschap overbrengen.

Er zijn 4 soorten vectoren:
- De Remembrance Site Vector
- De Kruispuntvector
- De Muurvector
- De Vloervector

Voor meer informatie over de Vectors of Memory zie de site van Liberation Route Europe: https://www.lre-foundation.org/vectors-of-memory.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Fedor de Vries