Stolpersteinen Spaarnelaan 25, Haarlem
Op 19 mei 2022 zijn hier stolpersteinen geplaatst voor Barend Chapon, zijn vrouw Mietje Chapon-Zilverberg en hun kinderen Jenny, Hartog Samuel en Bertha Anna Chapon.
Barend Chapon was zelfstandig makelaar in effecten. Hij was voor de SDAP gemeenteraadslid in Heemstede. Uit dien hoofde was hij betrokken bij de sociale woningbouw in het Haarlemse woningbouwcomplex Tuinwijk-Zuid. Chapon speelde een belangrijke rol in de joodse gemeenschap van Haarlem. Zo was hij voorzitter van de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem, voorzitter van Joodse Joles Ziekenhuis en voorzitter van het Synagogaal Ressort Noord-Holland. In het voorjaar van 1941 nam hij zitting in de plaatselijke Joodse Raad.
Op 30 januari 1943 werd een Oberwachtmeister van de Duitse medische dienst gedood. Als represaille werden honderd gijzelaars in Haarlem en omgeving gevangen genomen en naar Vught overgebracht. Tien van hen werden in de duinen van Bloemendaal geëxecuteerd. Barend Chapon was één van hen.
Na de arrestatie van Barend Chapon viel de politie binnen in het woonhuis. Mietje Chapon Zilverberg en Jenny, Hartog Samuel (Hans) Bertha Anna (Zusje) werden gearresteerd en naar het politiebureau gebracht. Daar kreeg Mietje Chapon een hartaanval. Ondanks haar slechte toestand werd ze toch naar de Hollandsche Schouwburg afgevoerd. Een poging van het verzet om haar en haar kinderen te bevrijden ging niet door omdat Mietje te ziek was en de kinderen bij haar wilden blijven.
Jenny was telefoniste op het Haarlemse postkantoor. Op 21 november 1940 is zij ontslagen op last van de Rijkscommissaris omdat Joden geen overheidsbetrekkingen meer mochten vervullen. Hartog Samuel werkte als kantoorbediende. Hij was lid van HFC uit Haarlem, nu de Koninklijke HFC. Zijn naam staat op het clubmonument. Bertha Anna werkte op het kantoor van het Jolesziekenhuis.
Twee kinderen uit het gezin hebben de oorlog overleefd: een zoon kon door de tuin vluchten en een dochter was op haar werk.
Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.
In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!